Катар отворен да финансира български ИТ фирми за световна експанзия

Манолев се срещна с министър на търговията на Катар Али бин Ахмед Ал Куари

Български компании от сферата на високите технологии могат да кандидатстват за катарско финансиране, с което да разширят дейността си и да излязат на глобалния пазар, съобщиха от Министерството на икономиката в петък след среща в Катар на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с министъра търговията и индустрията на Катар Али бин Ахмед Ал Куари и председателя на Катарските свободни зони Ахмад бин Мохамед Ал Сайед.

Предстои да бъде предоставена допълнителна информация и подробни критерии как и кои компании могат да кандидатстват за подобно финансиране. Катар заделя сериозни средства за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии и за тях представлява интерес привличането на компании с потенциал да растат, посочват от ведомството.
 
"България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа и това със сигурност е област, в която имаме сериозен потенциал за растеж“, заявил Манолев.

България е сред страните с най-бърз интернет в света, а общият оборот на услугите в ИКТ сектора се е увеличил с 300% през последните 7 години и достига 2.5 млрд. евро, посочват от министерството.

"Всяка година българските университети подготвят над 4000 специалисти за този сектор. Така че това е отрасъл, в който имаме сериозни традиции и надявам се, още по-голямо бъдеще“, казал още заместник-министърът.
 
Според него, за да има устойчивост на резултатите в икономическите отношения между България и Катар е много важно да се създават повече предпоставки бизнесът от двете страни да се среща и да обменя информация. Манолев. Той поканил катарските си домакини да посетят страната ни през втората половина на годината заедно с представители на бизнеса.

Манолев е част от делегацията на президента Румен Радев, който е на официално посещение в Ливан и Катар.

Споделяне

Още от Бизнес