Катар поиска ООН да позволи военна намеса в Сирия

Арабската лига настоя да бъдат изпратени още наблядатели в страната

Катар поиска ООН да позволи военна намеса в Сирия

Катар призова специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан да определи времеви ограничения за мирната си мисия, предаде Франс прес. ”Искаме от Анан да постави времева рамка за мисията си, тъй като е неприемливо кланетата и кръвопролитията да продължават” , заяви  катарският премиер Шейх Хамад бин Джасем ал-Тани на министерска среща на Арабската лига с присъствието и на Анан. Катар настоява също Съветът за сигурност да приложи за Сирия глава 7 от устава на ООН, която позволява международна военна намеса.

”Изискваме Съветът за сигурност на ООН да отнесе шестте точки от мирния план на Анан към глава 7, така че международната общност да може да поеме отговорности”, посочи ал-Тани.

По-рано Арабската лига поиска от Съвета за сигурност на ООН да увеличи числеността на международната наблюдателска мисия в Сирия, съобщиха световните агенции.

Писмо, изпратено от генералния секретар на организацията на арабските държави Набил ал Араби до Съвета за сигурност, съдържа още предложение за разширяване на пълномощията на наблюдателите. Араби осъжда масовото убийство на цивилни в Хула и призовава за предприемане на необходимите мерки за прекратяване на насилието в Сирия и за защита на нейните граждани.

 Мандатът на мисията под егидата на ООН в Сирия позволява в момента на наблюдателите, които са невъоръжени, само да следят за прилагането на мирния план на международния посредник Кофи Анан. Мисията вече функционира с пълния си капацитет, като достигна числеността от около 300 души, предвидена в резолюция 2043 на Съвета за сигурност на световната организация.

 "Увеличаващото се насилие в Сирия показва спешната необходимост от предприемане на по-смели стъпки от международната общност", заяви междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Съветът за правата на човека на ООН прие резолюция, искаща от независимата международна анкетна комисия за Сирия да проведе "специално разследване" за масовото убийство в град Хула, за да предаде отговорните за инцидента на правосъдието. Китай, Русия и Куба гласуваха против.

Френският президент Франсоа Оланд призова снощи сирийския си колега Башар ал Асад да се оттегли и се обяви за налагане на санкции на страната от ООН. Руският президент Владимир Путин обаче застана на противоположна позиция.  Двамата дадоха снощи съвместна пресконференция в Париж след първата си среща, откакто встъпиха в длъжност като президент съответно на Франция и Русия миналия месец.

 Оланд заяви, че няма възможно решение на конфликта в Сирия, без президентът да се оттегли. ”Режимът на Башар ал Асад постъпва по начин, който е неприемлив и не може да бъде толериран, и извърши действия, които го ”дисквалифицират”, се аргументира той.Френският президент подчерта, че за да бъде постигнато решение в Сирия, е необходимо ООН да наложи санкции на властите и да им окаже натиск.

 Владимир Путин обаче потвърди, че Русия е против налагането от ООН на санкции на Сирия и против оттеглянето на Асад. ”Санкциите не винаги вършат работа”, отбеляза той и подчерта, че ”основното нещо, което трябва да направим, е да предотвратим развиването на ситуация според най-лошия сценарий и да не допуснем гражданска война”. Руският президент изтъкна още, че отстраняването от власт на сирийския му колега няма да реши да проблемите. „Да не би да вярвате, че тогава ще настъпи пълно щастие в тази страна”, попита лаконично той.

 В същото време американски правителствен сайт публикува сателитни снимки на предполагаеми масови гробове и нападения в цивилни райони в Сирия от страна на силите на режима на президента Башар ал Асад.

На сайта, администриран от служба на Държавния департамент на САЩ, бяха поместени фотографии, направени от търговски сателит. На някои снимки се виждат предполагаеми масови гробове, изкопани след клането в Хула преди седмица, при което бяха убити 108 души. На други са показани ями, за които се твърди, че са се образували от експлозии на артилерийски снаряди, както и артилерия и бойни хеликоптери, разположени близо до градове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?