Катар с интерес към български агнета, зърно и кисело мляко

Катар с интерес към български агнета, зърно и кисело мляко

Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета, производство на месо и зърно, обсъждат се и възможности държавната фирма "Ел Би Булгарикум" да даде на катарска компания лиценз за производство на българско кисело мляко. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в сряда след среща на агроминистъра Мирослав Найденов с председателя на държавната катарска компания "Хасад фууд” Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири.

Найденов е в Катар с правителствената делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Хаджири обяви, че Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица,. Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася, посочват от МЗХ.

"Хасад фууд” е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд. С нея се обсъждат и възможности съвместно с "Ел Би" да разработват иновативни млечни продукти – пробиотични и пребиотични храни за здравословно хранене. Българската компания предлага на катарските партньори и износ на български закваски за млечни продукти, съобщи изпълнителният ѝ директор Венцислав Георгиев.

Разговорите между двете компании ще продължат и утре, като ще бъдат обсъдени възможности не само за Катар, а и за държави от Близкия Изток и Северна Африка.

Катар може да вземат под аренда държавни земи в България и да се купуват от частни собственици, каза председателят на "Хасад фууд”. Той допълни, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.

Министър Найденов обясни, че в България има над 30 млн. дка обработваема земя. Има доста държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни инвестиции в животновъдството, допълни министър Найденов. Той представи още възможностите за производство на розово масло, за изграждане на екарисаж в Угърчин, птицевъдството, аквакултури, логистичен център за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Също за инвестиране в държавното дружество "Врана”, към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?