Катар ще депозира 200 млн. долара в БНБ като "доказателство за сериозност"

Борисов: "Премиерът на Катар е като нашия Дянков – не дава пари за нищо и затова са богати"

Шейхът на Катар и българският премиер обявиха редица съвместни проекти, Сн. БГНЕС

Катар ще вложи депозит от 200 милиона долара в БНБ като "доказателство за сериозност" на инвестиционните си намерения, заяви катарският премиер шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани, след среща с българския си колега Бойко Борисов в София. Ал-Тани е на двудневно посещение у нас, което ще продължи в петък.

Най-малко три екипа специалисти от Катар ще бъдат изпратени в България, за да разговарят за проекти в областта на здравеопазването, селското стопанство, недвижимите имоти и други.

"Това посещение идва след вашето успешно посещение в Държавата Катар, когато изминахме успешни стъпки в нашето сътрудничество. Нека най-напред ви поздравя за начина, по който работихте, за оперативността, с която набелязахте сферите, в които можем да установим сътрудничество", каза катарският премиер.

Той на няколко пъти нарече Борисов свой приятел и се пошегува, че ще се оплаче, тъй като откакто е дошъл в България, Борисов не го е оставил на мира.

Горд съм с приятелството си с вас и във ваше лице виждам отговорен човек, който работи оперативно, и ще се опитам да убедя всички в Катар, че има една държава - България, в която могат да инвестират. Надявам се да има много желаещи и да дадем тласък в развитието на нашите отношения, каза Ал-Тани и изрази надежда, че тези проекти ще стартират още тази година. В същото време обаче той отбеляза, че страната му отхвърля 99 на сто от предлаганите ѝ инвестиционни проекти, заради икономическата им неизгодност.


Премиерът Бойко Борисов посочи от своя страна, че така на българските фирми се осигурява максимален излаз на големи пазар.

"Да не се оплакват, ако не се възползват от това", каза българският министър-председател.

Борисов изрази надежда при утрешната тристранна среща във Варна, в която ще участва и премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, да разговарят за големите инфраструктурни проекти. Катар официално прояви интерес към проекта за строителството на транспортния коридор между Русе и Истанбул.

"В общи линии премиерът на Катар е като нашия Дянков – не дава пари за нищо и затова са богати", пошегува се Борисов.

"България е известна със своите природни красоти и възможности, много ме беше яд на дъжда, но успокоих моите колеги, че в очите на шейх Ал-Тани това е поличба за успех. Така че – да приемем дъжда като да ни върви по вода", каза Борисов.

Общо осем документи за сътрудничество бяха подписани между двете страни в областите на земеделието, животновъдството, рибарството, здравеопазването. Сред тях са меморандуми за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и катарската компания "Катари Диар" и между българското правителство и катарската минна компания "Катар майнинг". Икономическото министерство и "Катара хоспиталити" се разбраха да бъдат проучени възможностите за катарско финансиране на туристически проекти в различни български градове, а в замяна българското правителството ще даде инвестиционни стимули за проектите.

Между правителствата на двете страни бяха подписани също Спогодба за сътрудничество и Рамково споразумение за инвестиции. Меморандум за разбирателство подписаха и представители на "Хасад Фууд" и "Градус 1" ООД.

Посещението на катарската делегация е в отговор на българската визита в Катар през март, която се запомни с организирания от външно министерство бизнес форум в Доха, който не бе уважен от нито една катарска фирма. Форумът беше повторен и на него дойде лично катарският премиер шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани заедно с Бойко Борисов. След посещението в Катар бе уволнен министърът на икономиката Трайчо Трайков, а след причините за отстраняването му премиерът Бойко Борисов посочи и неуспешният форум.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес