Катар смята, че Москва използва "мафиотски" тактики

Правителството на Катар поиска от Русия да обясни защо е арестувала двама катарски граждани на летището в Москва. Представители на емирството съобщиха, че руското външно министерство е обещало да отговори днес на запитването.

Пресата в Катар обвини Москва, че иска да размени арестуваните за двама агенти от руските служби за сигурност. Те бяха задържани по обвинение, че са замесени в атентата в Доха, при който загина бившия президент и лидер на сепаритстите в Чечения - Зелимхан Яндърбиев.

Министрите на външните работи на страните от Персийския залив осъдиха атентата и изразиха подкрепа за Катар в спора му с Русия.

Руското правителство заяви, че няма нищо общо с убийството, но каза, че ще осигури правната защита на агентите.

Катарските вестници обвиниха Русия, че използва "мафиотски" тактики за притискане на арабската държава, за да постигне освобождаването на двамата руски шпиони.

Изглежда, руснаците не са доволни от скандалното покушение срещу Яндърбиев, но добавиха към това отвличането на катарски граждани с много ясната цел да ги заменят за руснаците, пише катарският вестник Ал Шара в редакционна статия, предаде Си Ен Ен.

Катарските вестници, които обикновено изразяват мнението на правителството, казват, че по този начин Москва само ще усили напрежението.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?