Катар въвежда задължителна четиримесечна военна служба

Катарското правителство въвежда задължителна военна служба, съобщи Франс прес.

 

Според нов проектозакон всички мъже от 18 до 35 години ще бъдат задължени да служат. Висшистите ще служат 3 месеца, а останалите - по 4 месеца.

 

По време на службата наборниците ще получат военно образование и ще бъдат разпределени в отделните родове войски.

 

Според официалните медии целта на проекта е емирството да има на разположение професионална военна сила, която в случай на нужда да бъде допълнена от резервисти.

 

"Въвеждането на военната служба има за цел да научи младите катарци да разчитат на самите себе си", заявил пожелал анонимност катарски представител. Той добавил, че за тази цел е достатъчна военна служба от 3 или 4 месеца.

 

Катар разполага с третите в света ресурси на природен газ, като произвежда 77 милиона тона втечнен газ годишно. Страната има 200 хиляди местни жители от общо население от 1,87 милиона души, според статистика на Световната банка от 2011 година.

 

Също като останалите монархии от Персийския залив армията на страната е професионална. Тя се състои от 11 800 души, по данни на Международния институт за стратегически изследвания.

 

Кувейтският парламент също обсъжда закон за възстановяването на задължителната военна служба, премахната след нашествието на иракската армия през 1990 година.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?