Катар внесе четвърт от обещаните 200 млн. долара гаранции за бизнес с България

Катар депозира първите 50 млн. от обещаните 200 млн. долара като гаранция за намеренията на страната да прави бизнес с България, съобщи "Капитал дейли" в четвъртък. Сумата бе договорена по време на официалното посещение в България през май на министър-председателя и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем Ал-Тани.

Средствата са депозирани в Българска банка за развитие, съобщи главният изпълнителен директор на държавната финансова институция Асен Ягодин. По думите му все още няма конкретни рестрикции за тяхното ползване.

Вариантите са различни - за финансиране чрез кредитни линии, като тяхна разполагаемост за техни инвестиции в местни проекти, които представляват интерес за тях. "Какъвто и да е начинът на оползотворяването им, най-важното е, че тези пари ще влезнат в българската икономика и първата крачка вече е направена", посочи Асен Ягодин.

След като се разбра с катарския шейх за внасянето на гаранцията, Борисов обясни, че с парите от нея може да се разработи схема за подпомагане на животновъдите, които да връщат заемите с агнета и пилета, а част от продукцията ще остава за тях.

През май бяха подписани редица споразумения за сътрудничеството между български и катарски фирми и ведомства в областта на туризма, земеделието, добива на подземни богатства, недвижимите имоти, осъществяване на партньорство в сферата на здравеопазването и рехабилитацията и строителството на инфраструктурни обекти, включително изграждане на високоскоростния път Русе-Свиленград.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес