Катар заобикаля кризата в Залива с доставки на товари през Оман

Терминалът за контейнери на пристанището в Доха, Катар

Катар обяви, че е започнал да доставя товари през Оман, за да заобикаля страните от Залива, прекъснали морските връзки с малкото и богато на енергийни ресурси емирство, предаде Асошиейтед прес. Това е поредният ход, с който Доха иска да покаже, че може да устои на дипломатическия спор със съседите си, отбелязва агенцията.

Катарските пристанищни власти публикуваха видео материал, показващ кораб, който пристига в пристанище "Хамад" в Доха от оманското пристанище "Сохар".

По принцип товарните кораби за Катар спират на голямото дълбоководно дубайско пристанище Джебел Али или в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), и след това пускат по-малки съдове към Доха. От 5 юни обаче ОАЕ се присъединиха към Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет в прекъсването на морския трафик към Катар като част от скъсването на дипломатически отношения заради предполагаемата подкрепа, която Катар оказва на екстремистки групировки, и близките му връзки с Иран, припомня АП.

Пристанищните власти на Катар уточниха, че товарът ще мине през "Сохар", както и през друго оманско пристанище - "Салала", избягвайки необходимостта от акостиране в някоя от държавите, преустановили връзки. Международният спедитор Мерск (Maersk) вече съобщи, че ще започне да използва "Салала" за доставките си до Катар.

Междувременно държавната информационна агенция на Иран ИРНА предаде, че два ирански военноморски плавателни съда скоро ще се отбият в Оман като част от антипиратски патрул. Оман, който не е сред страните, прекъснали връзките си с Катар, обикновено служи като таен преговорен канал на западните правителствата към Техеран, припомня АП.

Споделяне

Още от Свят