Нов дъжд от обещания

Катарски пари за VІІ блок, санирането и фонда за влоговете

След Лувъра, изложбата "Епопеята на тракийските царе" поема към Доха

Катарски пари за VІІ блок, санирането и фонда за влоговете

Нов дъжд от обещания се изсипа от богатата на петрол Катар към България. Страната на шейховете заяви интерес да финансира изграждането на седмия реактор в АЕЦ "Козлодуй", санирането на българските частни жилища, да даде заем на Фонда за гарантиране на влоговете, който търси пари за погасяването на кредита от 1.6 млрд. лв. от държавния бюджет за изплащането на защитените депозити във фалиралата "Корпоративна търговска банка". С доставки на втечнен газ от Катар ще диверсифицираме зависимостта си от Русия.

В замяна след Лувъра българската изложба "Епопея на тракийските царе" ще потегли към Доха. На емирите ще пращаме още млади агнета и минерална вода, както и строители, които да градят стадионите и инфраструктурата за Мондиал 2022.

Това е станало ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с бащата шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. От събота премиерът Бойко Борисов и седем министри са на посещение в Катар. Това е втора визита на Борисов, като първата му преди три години отново бе белязана от грандиозни намерения, които обаче останаха без видим резултат.

Ядрен реактор и втечнен газ

"България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици. След предсрочното закриването на първите 4 енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС, България взе решение да изградим нов модерен реактор от най-ново поколение, за да задоволим енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрием най-високите екологични критерии", каза Борисов.

Премиерът обясни, че България има подписано споразумение с американската компания "Уестингхаус" за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор.

Според предишните изявления на Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова, България поставя пред "Уестингхаус" като условие за стоежа на ядрен блок по американската технология АР-1000 осигуряването на инвестиция от страна на фирмата изпълнител. Сегашните думи на премиера може да се тълкуват и като промяна в правителствената политика спрямо строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

От своя страна шейх Ал Тани изрази интерес за енергийната стратегия на България и поиска да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

Борисов и Ал Тани разговаряха и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България.

"За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап", заяви Бойко Борисов.

Двамата се обединиха около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както между България и Катар, така и за Европейския съюз.

В неделя премиерите на двете страни подписаха писмо за проява на интерес за сътрудничество между компаниите "Катаргаз" и "Булгаргаз".

Строителство

България се надява да участва със свои строители в реализацията на многомилиардната инвестиционна програма на Катар, свързана с Мондиала. Постигната е договореност до София да стига информация за предстоящите онлайн търгове чрез посолството ни в Доха и по този начин българските компании да имат възможност за участие. Това е станало по време на срещата на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова с катарския ѝ колега шейх Абдулрахман бин Халифа бин Абдулазиз Ал Тани, съобщи регионалното министерство.

Министър Павлова е представила транспортния вертикален коридор Истанбул- България-Румъния. Отново е била повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни са декларирали интерес към изграждането на трасето.

Финанси

Катар има "готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете, с което при много добри условия да се подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно саниране на многофамилни жилищни сгради и да се капитализира Фондът за гарантиране на влоговете", съобщи Министерството на финансите.

Програмата за саниране е сред кандидатите за финансиране от 600 млн. евро от плана "Юнкер" и по думите на премиера Борисов такова вече било обещано. Към момента има подадени над 2000 заявления, като наскоро правителството облекчи условията за кандидатстване заради трудностите с набирането на 100% съгласие от всички живеещи в блока.

"България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро", е заявил финансовият министър Владислав Горанов по време на среща с катарския си колега Али Шериф Ал Емади.

Транспорт

В качеството му на председател на борда на директорите на "Катар Еъруейс" (Qatar Airways), Али Шериф ал Емади е поставил въпроса за разширяване на дейността у нас на катарския национален превозвач като поеме новата линия Варна – Доха.

Катар са заявили интерес и към пристанище Варна, като предстои посещение на тяхна делегация у нас, която да проучи възможности.

Земеделие

В сферата на земеделието Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо. Българската продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без генномодифицирани организми, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

"Хасад Фууд" е държавна компания създадена от катарския инвестиционен фонд и с нея се обсъждат възможности български земеделски продукти да бъдат изнасяни на катарския пазар.

Опитът България да внася прясно охладено агнешко месо в Катар претърпя фалстарт след първото посещение на българския премиер. По време на срещата с КРИБ Борисов обясни, че арабите искат вечерта българското агне да бъде заклано, а на обяд вече да е на трапезата им. Шейховете държали на крехкото родно агнешко, защото се отглежда в екологично чиста среда, обясни тогава Борисов. По думите му проблемът бил, че българските животновъди не може да се обединят за да доставим нужните количества за арабския пазар, които били големи.

Ефектът от първата визита в Катар - нулев

Това е второ посещение на Бойко Борисов в Катар. Той беше за първи път в арабската страна по време на първия си мандат през март 2012 г.

Единственият реален резултат след тази визита беше депозирането на 50 млн. долара от първоначално обещаните 200 млн. долара в ББР, като гаранция за сериозността на намеренията на катарците. Година и половина по-късно обаче Катар изтегли парите си от държавната банка, след като българските власти се провалиха с износа на агнета и инфраструктурните проекти.

Така не беше инвестиран нито долар в обещаната магистрала "Черно море" и скоростния път от Русе до Свиленград. От българска страна като причина беше изтъкнато високата възвращаемост от 14%, която търсели катарците от двата проекта.

На катарски предприемачи беше показана и минералната баня в Банкя, родното място на Борисов, но едва наскоро общината одобри условията за провеждане на концесионна процедура.

По времето на служебния кабинет Марин Райков през април 2013 г. правителствена делегация също посети Катар. Тогава беше обявено, че арабската страна проявява интерес към инвестиции в голф комплекси у нас. България пък рекламира проект за инвестиции в селища за възрастни хора, здравеопазване, образование и спорт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес