Катарският министър на околната среда е предложил съвместна компания в областта на храните

Гостуващият в България министър на околната среда на Катар Ахмед ал Хумайди е предложил да бъде създадена съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании, произвеждащи месо, плодове и зеленчуци. Условията по създаването на компанията ще бъдат предмет на обсъждане между двете страни през следващите два дни от посещението накатарската делегацияу нас.

Това съобщи правителствената информационна служба след среща в неделя на  министър-председателя Бойко Борисов с катарския министър и водената от него делегация, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Премиерът Борисов и министър Ал Хумайди са се договорили да бъде създадена и комисия от правителствени представители на България и Катар, чиято цел ще бъде да задълбочи съвместното сътрудничество. Пред представителите на Катар министър-председателят е гарантирал за високото качество и безопасността на българските храни, както и че производството им отговаря на всички европейски стандарти.

"В съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив има голям интерес към българската продукция", е посочил Мохамед Ахмед Алобейдли, член на борда на директорите на Катарската търговска палата и председател на Комитета по земеделие. Министър Ал Хумайди е уверил българския премиер, че Търговската палата на Катар ще бъде двигател за засилване на сътрудничеството и търговията между двете страни, както и че катарски фирми ще направят бързо проучване на българския пазар.

Двете страни са изразили надежда, че по време на утрешните срещи между катарската делегация и представители на български фирми - производители на плодове, зеленчуци и агнешко месо, ще бъдат постигнати конкретни договорености.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?