Катарзис! Борисов нареди на Тотев да отмени сделката за Пловдивския панаир

ГЕРБ не иска да се "петни" заради личните интереси на Георги Гергов, които с готовност обслужи само преди две седмици

Пловдивският кметът Иван Тотев, бизнесменът и член на ИБ на БСП Георги Гергов и бившият министър на културата Вежди Рашидов съобщиха на 10 април. т.г. за новата схема с акциите на Пловдивския панаир. След три дни общинските съветници от ГЕРБ гласуваха заедно с БСП "за" сделката, срещу която по-рано бурно се съпротивляваха. Сега Борисов нареди да я отменят. Сн: БГНЕС

Бойко Борисов нареди на пловдивския кмет Иван Тотев и общинските съветници от партията да отменят гласуваната сделка за Пловдивския панаир, за да не бъдат "петнени авторитетът и честта на ГЕРБ заради лични икономически интереси" на червения бизнесмен Георги Гергов, който е мажоритарен собственик на дружеството. "Катарзисът" на Борисов настъпи само две седмици след като Тотев и общинските съветници от ГЕРБ гласуваха заедно с БСП поисканото от кабинета "Борисов 2" придобиване на държавни акции в дружеството, с което разчистиха пътя Гергов да получи почти пълен контрол върху панаира.

Важна подробност е, че кметът на Пловдив Иван Тотев и съветниците на ГЕРБ се съпротивляваха на сделката и миналото лято я отхвърлиха, но на 13 април т.г. си обърнаха мнението. Междувременно Тотев за кратко стана клиент на прокуратурата, но всичко му се размина.

Борисов взе завоя по отношение на сделката дни след скандала с частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов. По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията, за да не я "петни".

"Името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени"

"Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 27.04.2017 г., да отменят решението на Общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Мотивът на председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във Фейсбук.

"Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", е заявил Борисов, цитиран от Цветанов.Лидерът на ГЕРБ копира почти дословно думите, с които Корнелия Нинова поиска Гергов да напусне ръководството на БСП: "Няма да позволя на БСП като партия да се слага петно заради лични действия на нейни членове".

ГЕРБ посочи Станишев и Нинова като виновни за раздялата на държавата с панаира

Цветанов посочва, че партийното ръководство се запознало подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на Общинския съвет в Пловдив относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в "Международен панаир Пловдив".

В опит да разграничи ГЕРБ от спорната сделка, извършена по настояване на втория кабинет на Борисов в услуга на Георги Гергов, Цветан Цветанов припомня, че "раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов", пише Цветанов.

Превземането на Пловдивския панаир от Гергов действително започна през 2006 г., когато тогавашният кабинет на Сергей Станишев заобиколи забраната за приватизация на предприятието и разреши половината от акциите му да бъдат прехвърлени на "Пълдин Туринвест" – смесеното дружество на Георги Гергов с община Пловдив. Първоначално общинският дял беше 75%, но чрез серия сделки с имоти и вдигания на капитала Гергов качи своя дял на 75%, а този на общината се стопи.


Юли 2016: Борисов иска, Тотев не дава

През лятото на 2016 г. правителството на Бойко Борисов реши да се откаже от всичките си акции в панаирното дружество (49.63% от капитала), като ги прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив (20.63%) и Варна (29%). По-големият дял отиде за морската община, защото двигател на сделката бе варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ), който търси решение за станалата емблематична за града "дупка". Варненският общински съвет прие сделката, но съветниците в Пловдив – не, което бе пречка за реализирането ѝ. Мотивът за отказа на пловдивчани бе свързан най-вече с огромните дългове на панаира – около 50 млн. лв.

Април 2017: Борисов пак иска, Тотев вече дава

Нещата се обърнаха рязко малко в началото на април т.г., когато дни след изборите кметът Иван Тотев, мажоритарният собственик на панаира Георги Гергов и бившият министър на културата от ГЕРБ Вежди Рашидов обявиха, че са се договорили Палата 1 на панаира да стане опера, като държавата и общината ще инвестират в проекта около 60 млн. лв. За да стартира проектът, трябвало общината да придобие предложените от държавата акции.

Така се разбра, че общината в Пловдив всъщност се готви да преразгледа решението си от лятото на 2016 г., когато отказа да приеме държавните акции. Пловдивският зам.-кмет Розалин Петков изтъкна, че кредитът, който Гергов междувременно си е осигурил от държавната Българска банка за развитие (ББР) срещу активите на Пловдивския панаир, заложени като обезпечение, означавало, че при неплащане на кредитите панаирът щял да стане държавен, т.е. нямало как "собствеността да се изгуби".

Тотев на 13 април: Да не гледаме на Пловдивския панаир през призмата на Гергов

Мнозинството на ГЕРБ и БСП в Общинския съвет одобри сделката на драматично заседание на 13 април, с което Гергов се доближи до целта си да придобие пълен контрол върху панаира, докато община Пловдив няма гаранции, че ще се сдобие с Дом на операта.

"За" гласуваха представителите на ГЕРБ, БСП, "Кауза Пловдив", ЗС "Александър Стамболийски" и коалиция "Здравко Димитров – да решаваме заедно". "Против" бяха единствено "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и Пепа Деведжиева и Божидар Здравков от Реформаторския блок. Въздържаха се Патриотичният фронт и председателят на Общинския съвет Савина Петкова от РБ.

Опонентите на сделката я определиха като узаконяване на грабежа.

Кметът Иван Тотев обаче енергично я защити, призовавайки да не се гледа "емоционално" на Пловдивския панаир "през призмата на неговия собственик Георги Гергов". "За съжаление, нивото на махленско говорене в Пловдив е много високо", заключи Тотев.

По повод критиката, че предава интереса на града, той обяви: "За мен е най- важното след 20 години тогавашния кмет да каже, че иска да е като Иван Тотев".

Предстои да се види с какви аргументи Тотев и съпартийците му в Пловдив ще направят пируета по отмяна на решението за сделката.

С интерес се очаква и реакцията на общинските съветници от БСП, като се има предвид, че пловдивските социалисти подкрепиха областния си председател Георги Гергов в битката му с лидера на партията Корнелия Нинова.

В момента, по информация на Търговския регистър, дружеството "Пълдин туринвест" държи 50.36 на сто от панаира, 29 на сто са собственост на община Варна, а 20.63% - на Министерството на икономиката. Нищожни дялове имат и и три физически лица.

Ако общинският съвет на Пловид отмени решението си за приемане на дела на икономическото ведомство, което ще е репутационен ход, тогава положението ще си остане сегашното.

Споделяне

Още по темата

Още от България