Катарзис: БСП се усети, че ДПС я ползва "на ишлеме" във властта

Левицата се изкара жертва на "задкулисие" и "частни интереси", Станишев не очаквал "присъдата" на Местан

Катарзис: БСП се усети, че ДПС я ползва "на ишлеме" във властта

Съвместното управление с ДПС е провалило за пореден път БСП. Това констатира ръководството на социалистическата партия на пленума си във вторник, първи след загубата на евроизборите. Лидерът Сергей Станишев се обяви за предсрочни парламентарни избори още през юли, след като съобщи, че правителството на Пламен Орешарски подава оставка тази седмица заради оттеглената подкрепа от управленския партньор ДПС.

 

По време на мъчителното си едногодишно управление БСП упорито отхвърляха упреците за "преяждане с власт" от страна на ДПС, но и в изказването на Станишев пред пленума, и в официалния анализ на Изпълнителното бюро, звучат далеч по-сериозни "присъди".

 

"Задкулисие", "безпринципни компромиси"

 

Говори се за "задкулисие", "безпринципни компромиси" и "скъпо платени грешки"; за "несъответствие между реалните политически позиции и властови претенции и агресивната и в немалко случаи некоректна кадрова политика".

 

ДПС са проявили корпоративни и частни интереси чрез властта, освен това се натрапило впечатление, че БСП е подвластна на ДПС както в политическо, така и в кадрово отношение. Имена и примери не се цитират, не е споменат и одиозният Делян Пеевски от ДПС, избран злополучно за шеф на ДАНС преди година, заради което започнаха гражданските протести срещу правителството.

 

Една година обаче БСП упорито отказваха оставка на кабинета и Станишев я обяви решително чак сега, когато ДПС му издърпаха килимчето изпод краката.

 

С днешна дата социалистите смятат да преразгледат позицията си за ДПС като стратегически партньор, което почти сигурно означава, че двете партии няма да правят коалиция в следващия парламент. При това положение, ако БСП иска отново да е във властта, е най-логично да търси партньорство с ГЕРБ, заради чието изолиране от управлението в сегашния мандат направи всякакви компромиси спрямо ДПС.

 

Станишев: Не очаквах ДПС да излязат с присъда

 

"Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана с по-голямо участие на БСП във властта. Тази позиция не беше възприета от партньорите", обясни Станишев пред Националния съвет на партията. Не очаквах от ДПС да излязат с присъда, допълни той. "Медиите се опитват да измият гузните си съвести", заяви още Станишев.

 

Той отказа да подаде оставка като лидер на партията с думите: "Нямам намерение да се превръщам в изтривалка и да позволя на някой да се скрие зад моя гръб".

 

Отчитайки причините за изборното поражение на БСП, той ловко избегна да посочи своята лична отговорност.

 

"Платихме цената за упорито насажданото мнение, че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партия в управлението. За съжаление по време на мандата имаше и достатъчно реални факти, събития, поводи, които затвърдиха тези внушения. Казвам това не за да се оправдаваме с нашия партньор, а за да отчетем реалностите. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта. Да не говорим, че сами постоянно си пречехме. За колко кадрови решения, за колко политики имахме коренно противоположни предложения, които противопоставяхме и яростно се борехме един срещу друг. За това сме си виновни само и единствено ние", каза лидерът на БСП.

 

"Успехът на тези избори беше задължително условие за стабилизиране и на парламентарното мнозинство, и на мандата на правителството", продължи с анализа Станишев, който за пръв път призна, че загубата на 25 май е отключила "процесите, на които сме свидетели днес".

 

"Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Това беше моята позиция, изразена категорично пред партньорите. Трябва да призная, че тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за широк формат на консултации между двете партии, които подкрепят кабинета, за дискусия, как да стабилизираме управлението, каква трябва да е формулата на кабинета, политиките, които трябва да се провеждат приоритетно. Но в момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС по този въпрос предстоеше да започнат, точно тогава дойде пресконференцията", заяви Станишев, имайки предвид нарочната пресконференция на лидера на ДПС Лютви Местан миналия четвъртък, когато той обяви курс към предсрочни избори най-късно до края на годината.

 

Не за пръв път се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва

 

"Хората, които ни подкрепят, не излязоха да гласуват", заяви Станишев, но веднага уточни, "че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни".

 

"Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес, не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме", продължи Станишев.

 

Той отбеляза с горчивина, че това са поредните избори, които БСП губи под негово ръководство. Вместо да поеме отговорност, обаче, Станишев изтъкна, че по-важно от конкретния анализ са принципите, "заради които сме заедно"

 

"Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път след 1989 г. се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва на всички за всички проблеми в страната, натрупани за 23 години, а и преди това", каза Станишев и продължи със заклинания: "Болката, обидата и охулването няма да унищожат БСП. Предвестниците на поредния ни крах отново ще се окажат обикновени лъжепророци. Няма да позволя БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Нека всички, които крещят срещу нас да знаят - загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Когато всички си мислят, че сме най-слаби, тогава е важно да покажем силата си".

 

"Лошата новина за онези, които злорадстват в момента е, че БСП има хъс да се бори, да отстоява гордостта си", продължи той. И увери, че бъркат онези, които тълкуват "нашите качества като недостатъци".

 

БСП не може да бъде ползвана като партия на ишлеме

 

Последва тирада, в която очевидно визира коалиционния партньор ДПС, макар да не го спомена нито веднъж. "Смирението е мъдрост. Да, ние сме толерантни. Ние сме предвидим и коректен партньор. Но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие или покана за злоупотреба с доверието ни, че това може да бъде повод да бъдем притискани. Защото, освен любезна усмивка, умеем да показваме и характер. Трябва да е ясно, че никой не може да ни размахва пръст. Никой не може да взема нашите решения вместо нас. Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива", заяви Станишев.

 

"Нашите рубежи ще ги отстояваме. Ние сме горда партия, с принципи и традиции, но преди всичко сме партия с характер", каза още лидерът на БСП, очевидно опитвайки се да превърне отчета за изборната загуба в мобилизираща предизборна реч .

 

Поради факта, че БСП пое отговорност да направи правителство от позицията на втора политическа сила след парламентарните избори през 2013 година, партията трябваше на всяка цена да покаже силен резултат на тези европейски избори, призна той.

 

Станишев открои няколко фактора за поражението на партията си: "За разлика от всички останали партии, БСП не възприе тези избори като национални. Не ги превърнахме в кауза и лична битка на всеки един. Затънахме в критики и самокритики, вместо да се занимаваме с кампания и да убеждаваме хората в правотата и резултата от собствените ни действия".

 

Сега Станишев получавал от всякъде писма, становища и обаждания "от кой ли не", "с едно общо послание – дръжте се".

 

"Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Можем да сме силни, единствено ако имаме нужната подкрепа в нужния момент", отчете лидерът на БСП.

 

На следващо място той обясни, че избирателите на БСП са възприемали правителството "Орешарски" като управление на ДПС.

 

Като трети фактор за изборната загуба Станишев посочи формацията АБВ на бившия президент Първанов, поради което БСП е водила битка на два фронта. "АБВ не само откъсна жива плът от партията, но доведе и до парализа на част от твърдите ни избиратели. Никой не може да изчисли размера на щетите, които ни нанесе този проект и този удар в гръб. Ако АБВ взе 90 000 гласа, поне още 100 000 отказаха да излязат и да гласуват".

 

Правителството да защити своето достойнство и свършената работа

 

Станишев настоя за категорична защита на постигнатото от правителството. То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, ГЕРБ, които откраднаха 1.5 милиарда от здравето на българите, нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот на недоверие трябва да бъде отхвърлен, каза той и призова в следващите дни и седмици премиерът и министрите "да защитят своето достойнство и свършената от тях работа".

 

Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност, каза Станишев.

 

Премиерът Орешарски беше на пленума, но напусна заседанието преди неговия край и отказа коментари.

 

Назначения на ДПС, свързани с частни и корпоративни интереси

 

В официалния анализ на ИБ на БСП се посочва още, че ДПС не са позволили на социалистите да проведат социалната си политика.

 

В документа се прави преглед на назначенията властта, като се изтъква, че назначения свързани с корпоративни и частни интереси предизвикали остра негативна реакция сред привържениците на БСП.

 

Социалистите са неудовлетворени от кадровата си реализация заради сравнително ограничения брой техни назначения в повечето области на страната.

 

БСП отчита забавени процедури и откази на различни нива във властта за реализиране на кандидати, свързани с левицата. Сред членовете и симпатизантите на БСП се е развило негативно отношения към преобладаващата част от назначенията на ДПС.

 

Отчита се също, че представители на ГЕРБ са запазили позиции във властта по различни причини и с различни мотиви както от страна на активисти на ДПС, така и на БСП. Освен това другарите се опитват да намерят отговор за назначения при тяхното управление на представители на други политически сили като СДС, НДСВ и пр.

 

Ръководството на БСП смята, че именно тази кадрова политика е предизвикала пасивност на хора на ръководни постове на различни нива, които не са се ангажирали с изборите в полза на партията.

 

Изборните резултати показват, че БСП е отстъпила сериозно позиции и е останала първа политическа сила само в 4 области – Монтана, Кюстендил, Видин и Враца.

 

БСП е втора в 15 области, а в 12 области е трета политическа сила. Най-зле се представя в смесените райони – Кърджали, Разград, Търговище, Шумен.

 

БСП губи позиции сред ромите и младежите, според друга констатация.

 

Разширява се практиката на корпоративен и контролиран вот

 

В раздела "Корпоративен, контролиран и купен вот" се посочва, че през последните години се разширява практиката на корпоративен вот, което води до изкривяване на политическото представителство. Изборите са необективни, а оттам голяма част от обществото разочаровано.

 

Според анализа най-сериозни са отклоненията сред ромите и българомохамеданите, но в такива прояви са привлечени и все повече българи под различни форми и с нови средства.

 

Анализът на "Позитано"20 за ромските секции показва, че от там най-много гласове са отишли за ДПС.

 

В пловдивския квартал Столипиново, както и в Пазарджик, доминацията на ДПС в ромските секции е пълна.

 

"България без цензура" има добър резултат във всички такива секции, но най-силен в Русе. АБВ са получили гласове от всички ромски секции, макар и минимален брой.

 

Друг извод на БСП е, че застъпниците и "независимите" наблюдатели на тези избори са били ангажирани с политически сили.

 

Отбелязано е, че МВР не успява да противодейства на такива прояви на контролиран и купен вот.

 

БСП също не е успяла да се противопостави, а "с някои действия партията бе въвлечена като част от този вот".

 

Това е отблъснало членове и симпатизанти на левицата, които са съхранили морала си въпреки затрудненото положение, пише в анализа.

 

Като цяло е отчетено, че отговорност за тежката изборна загуба носи не централното ръководство на БСП, а партийните структури и ръководства по места, допуснали пренебрежение към кадри и редови социалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?