Катастрофа между два влака в Индия отне живота на 49 души

Четиредесет и девет души загинаха, а над сто са загинали при тежка катастрофа между два влака в Индния. Експресен пътнически влак се е блъснал с голяма скорост в друг, спрял на гара в Източна Индия, съобщи Ройтерс в понеделник.

Това е вторият голям инцидент в щата Западна Бенгалия за два месеца, отбелязва агенцията. През май саботаж срещу влак, за който властите обвиниха маоистки бунтовници, уби над 70 души.

Според властите е малко вероятно сегашната трагедия да е свързана с терористи. Въпреки това се води разследване, което трябва да изясни как двата експреса са се озовали на една и съща линия.

Катастрофата станала около 2,15 ч. през нощта, когато пътнически влак за Колката връхлетял на пълна скорост върху задната част на друг влак, който тъкмо потеглял от гара Саинтия на около 200 км от столицата на щата Западна Бенгалия.

Стотици местни жители се включили в спасителната операция. Открити са 49 тела, съобщи говорител на железопътната компания, според когото това вероятно ще бъде окончателният брой на жертвите.

Железопътната мрежа с обща дължина 63 327 км играе важна роля в живота на Индия, като превозва над 18 млн. пасажери и и над 2 млн. тона товари всеки ден, пише БТА. Системата обаче страда от претовареност и остаряла технология. Например всеки ден около 8 млн. души пътуват в претъпканите крайградски влакове в Мумбай, като приблизително дузина смъртни случаи се регистрират ежедневно.

 

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма