Катастрофа при трафик на мигранти взе десет жертви край Пазарджик

Загинали са 16-годишният криминално проявен шофьор и нелегални пасажери

Катастрофиралият бус, снимка МВР

Бус, превозващ нелегално пребиваващи у нас чужденци, се е забил в дърво на магистрала "Тракия“ край Пазарджик, причинявайки смъртта на 16-годишния водач на презовдното средство, който е бил криминално проявен, и на деветима мигранти, съобщиха от МВР-Пазарджик и местната прокуратура, която е образувала досъдебно производство по случая.

Тежкият инцидент е станал в ранните часове неделя. Тогава ванът, извършващ трафика, е катастрофирал. На място е загинал младежът зад волана и 9 от общо 19-те нелегални пасажери. Девет от тях са ранени и са настанени в болница. Седмича в Пазарджик, двама са били откарани в София.

Сигналът за катастрофата е получен в 4.15 часа на телефон 112. Съобщено е за катастрофирал в дърво микробус "Мерцедес Спринтер“ в района на 98 км на автомагистрала "Тракия“ в посока София.

Вероятната причина за катастрофата е заспиване на неправоспособния шофьор, съобщи на извънреден брифинг в ОДМВР - Пазарджик главният секретар на МВР Младен Маринов. Микробусът е бил от закрит тип и пътуващите в него не са имали реална представа за ситуацията навън, за да реагират, а е възможно и да са били заспали по това време на денонощието, допълни той.

Не се изключват обаче и версиите за техническа неизправност на МПС или сблъсък с друг автомобил.

Окръжния  прокурор на Пазарджик Васил Малинов съобщи, че пътувалите в буса нелегално чужденци са били от Сирия, Афганистан и Пакистан. Починалият на място 16-годишен шофьор е бил криминално проявен софиянец. Познат на органите на МВР за случаи на кражби и грабежи, последният от който е през януари 2017 година“, уточни той.

Задържан е собственикът на микробуса и се разпитва защо е дал автомобила си на неправоспособен шофьор, каза Младен Маринов и се закани всички лица, които са ангажирани с тази дейност, да бъдат арестувани. Освен това се събира и анализира информация къде и по какъв начин са преминали тези чужди граждани, които се превозвани с автобуса. "Проверяват се двете възможни направления: българо-турска граница и българо-гръцка граница“, заяви той.

Главният секретар на МВР допълни, е от събота има случай с 13 укрити чужденци в ТИР, преминали държавната ни граница с Гърция. След залавянето им са предприети действия за реадмисия. Само през изминалата нощ са предотвратени два опита за незаконно преминаване на 24 нелегални мигранти на границата ни с Турция. Те са засечени в района на преградното съоръжение и не е допуснато влизането им в страната, заяви представителят на МВР.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?