Катастрофалната природа на това управление

Катастрофалната природа на това управление

Борисов опитва да се закрепи с махането на още три бушона, въпреки че те не са нищо повече от поредните негови сламени човечета. Хората вече дори не помнят имената на тези “министри”.

Реалността е, че това управление е катастрофално по самата си природа. Буквално всяка седмица гърмят нови кризи във всякакви сектори. И винаги става дума за едно и също: тотално прогнили институции, проядени от пълчища паразитиращи безотговорни калинки. Това, което се случва пред очите ни, е все по-ускоряващият се и трудно удържим разпад на българската държавност в една все по-опасна международна среда.

Страната има спешна нужда от смели и дълбоки реформи. След получената пътна карта от чакални към ERM 2, пред нас има реална възможност да оздравим финансовия си сектор, регулаторите и правосъдието си и така едновременно да стабилизираме държавността си, да осигурим условия за инвестиции и растеж и да гарантираме мястото си в ядрото на ЕС.

Многократно беше доказано,обаче, че Борисов не може, не знае и най вече - не иска да прави такива реформи. Той може единствено да оцелява чрез протакане, моментни отигравания и поддържане на разложението в интерес на корумпираните си авери. В момента той упорито превръща личния си политически залез в национална агония. Трябва да сме напълно наясно, че всеки ден оставане на Борисов начело на държавата тласка страната към власт на безрасъдния популизъм на Корнелия Нинова и окончателното затъване в евразийското блато.

Ето защо Борисов трябва да бъде призован да спре да държи България заложница на личното си оцеляване и да се оттегли от политическия живот. Вместо заедно с Пеевски да опитва да инсталира следващия Цацаров и чрез поредните срамни имитации да пропилява шанса ни да станем членове на Еврозоната и бъдещото ядро на ЕС, той трябва спешно да освободи бъдещето на страната ни от себе си.

Само така може да бъде даден път за демонтаж на управленския му модел в неразчленима симбиоза с Пеевски, Доган и пр. и да се пристъпи към реално очистване и преструктуриране на политическото пространство в център-дясно. Това е единственият път за формиране на управление на решителната проевропейска модернизация в един нов парлмент с мандат за дълбока промяна. И ако вместо да се оттегли сега, Борисов избере да продължи тази агония и накрая докара на власт Нинова или друг носител на кремълския вирус на разрушителния популизъм, отговрността ще бъде изцяло негова и на партийните му придворни.

*Коментарът е публикуван в личния фейсбук профил на лидера на "Да, България" Христо Иванов. Заглавието е на Mediapool.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари