Катастрофата във Фукушима се изравни с Чернобил

Катастрофата във Фукушима се изравни с Чернобил

Обемът на изхвърлената радиация от японската АЕЦ "Фукушима-1" може да превиши изхвърлената от Чернобилската АЕЦ през 1986 г. Това заяви във вторник представител на компанията оператор ТЕПКО,
цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Изтичането на радиация не е спряло напълно. Нашата тревога е, че тя може да превиши  Чернобилската",  посочи той.   

Япония повиши във вторник степента на ядрената авария в АЕЦ "Фукушима-1" на максималната седма степен по Международната скала за ядрените събития (МСЯС). Досега кризата в централата бе оценявана на пета степен по седемстепенната скала.

Седма степен по досегашни оценки имаше само катастрофата в Чернобил. Седма степен означава, че аварията е свързана с изтичане на голямо количество радиоактивни вещества със силно въздействие върху
здравето на хората и върху околната среда. Ликвидирането на последствията изисква прилагането на продължителни и сложни защитни мерки.

Пета степен, на която досега се оценяваше аварията във "Фукшима-1" е свързана с изхвърляне на ограничено количество радиоактивни вещества, което вероятно ще наложи прилагането на защитни мерки. Пример за аварии от пета степен са тези в АЕЦ "Трий майл айлънд" в САЩ през 1979 г., в АЕЦ "Уиндскейл пайл" във Великобритания през 1957 г. и в АЕЦ "Гояния" в Бразилия през 1987 г.

Междувременно ново земетресение с магнитуд 6.3 разтърси северозападната част на Япония и бе усетено и в Токио, съобщиха световните агенции. Преди по-малко от 12 часа в същия район бе регистриран и трус с магнитуд 6.6.

Според Ройтерс епицентърът на труса, станал малко след 7 часа българско време тази сутрин, е бил на територията на префектура Фукушима, където е разположена и авариралата АЕЦ "Фукушима-1".

Повече от 400 подземни труса с магнитуд над 5 са били регистрирани в Япония след 11 март, когато остров Хоншу стана жертва на катастрофално земетресение с магнитуд 9. Сегашната сеизмична активност в североизточната част на Япония е безпрецедентна. В цяла Япония от 2008 до 2010 г са били регистрирани за година средно 155 труса с магнитуд над 5.

Още по темата
Още от Свят