Катастрофата вляво отваря нов мегдан за ДПС

Червените са в ступор

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Съкрушителната загуба на БСП, водещата партия в управляващата коалиция, задълбочава кризата на управлението и прави предсрочните парламентарни избори почти неизбежни. Партията, чийто лидер Сергей Станишев е и лидер на ПЕС, на практика бе наказана за едногодишното съвместно управление с ДПС, което обаче разшири подкрепата си до над 18% и се изравни с БСП. Този резултат предизвика шок сред социалистите, които в изборната нощ настойчиво твърдяха, че не се налага правителството да подава оставка, както поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Коментарите на лидера на ДПС Лютви Местан в изборната нощ обаче едва ли са утешили БСП. Той заяви, след като види окончателните данни, ще направи оценка за резултата на победителя и увери, че тя ще бъде "достатъчно коректна”. "Ще бъдем изправени пред една реалност, ако ДПС има три реализирани мандата и пред съвършено различна, ако сме реализирали четири, каквито очаквания имаме”, коментира още Местан.

 

Янаки Стоилов: Това е тежка загуба, но не означава предсрочни избори

 

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов оцени резултата на БСП като тежка загуба. Разбира се, че е загуба, и загубата е тежка, защото ние губим около половината от нашите избиратели от миналите парламентарни избори, коментира Стоилов. Според него това е така, защото партията не получава признание за участието си в управлението, въпреки редицата икономически и социални мерки, които са били предприети, за да се стабилизира ситуацията и внесе социално подобрение за някои групи.


Вероятно, въпреки усилията да се заложи на радикална промяна, това не е било потвърдено за тази една година, коментира той, но уточни, че радикалната промяна не означава предсрочни избори. Когато говорихме за радикална промяна, имахме предвид не просто избори, а необходимостта да се промени икономическият и социален модел, който беше формиран в България преди повече от 20 години, така
че това явно не е било достатъчно и сега трябва да се преформулират тези въпроси, каза той.

Близките резултати на БСП и ДПС едва ли ще дадат достатъчно аргументи вътре в
управлението за това, за което говорихме, допълни той.

 

Миков се пита защо две трети от хората не са гласували

 

Не е Борисов човекът, който ще иска оставката на Станишев, заяви председателят на парламента Михаил Миков на влизане в НДК, където се помещава Международния пресцентър.


Тези избори налагат един голям извод, който всички политици трябва да си направят – за мен това е въпросът защо 2/3 от българските граждани не излязоха да гласуват. Загубата е загуба. Тепърва ще правим анализи, заяви Миков. Това, което се случва на тези избори ще трябва да бъде сериозно прочетено и от тези, които издигат плакатите на победителите, и от победените, заключи Михаил Миков.

 

ДПС ще бъдат "все така търсен партньор"

"Всичко се случи така, както го бяхме изчислили и както го очаквахме", каза пред Mediapool народен представител от Движението за права и свободи още преди приключването на изборния ден и обясни, че те "все така ще бъдат търсен партньор".

Реформаторският блок, който през целия ден бе "на ръба", но според повечето социологически прогнози със сигурност ще вкара евродепутат, очаква да бъдат преброени и гласовете от чужбина. Реформаторите очакват и резултатите от районите със смесено население, където се смята, че НПСД на Касим Дал има поддръжници, но заради страх от "местните феодали" никой не е казвал как гласува.

Големият залог на тези избори е съдбата на сегашното правителство, съставено с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС. Социалистите са в ступор, тъй като цялото им поведение през първата година от управленския мандат, а също и предизборната кампания, бяха подчинени на една единствена цел – да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт. В името на тази цел партията направи редица компромиси към коалиционния си партньор ДПС, включително с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, навличайки си недоволството не само на дясната опозиция и гражданите, но и на собствените си избиратели.

Катастрофата, която претърпя БСП на сегашните избори, показва, че партията губи гласове не само в полза на алтернативния ляв проект АБВ, но и други поддръжници. Оттук нататък правителството би било много по-зависимо от ДПС, а това означава, че БСП трябва да продължи да прави компромиси и да губи доверие и авторитет.

 

Реформаторите – стъпка към утвърждаване на алтернатива

Изборният резултат на Реформаторския блок му отрежда скромна, но важна роля на националната политическа сцена. Преодоляването на бариерата и изпращането на евродепутат в Брюксел означава, че Бойко Борисов не успя да изпълни една от целите си – да консолидира електората в център-дясно и да се афишира като единствена алтернатива на БСП.

 

Едва ли е случайно, че в първия си публичен коментар след затварянето на урните, Борисов поздрави и Бареков, и ДПС, но въобще не спомена Реформаторския блок, чийто един евродепутат ще се присъдени към ЕНП.

Предизвестеният феномен на тези избори е партията на Николай Бареков "България без цензура", считана за политически проект на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. С разточителна и видимо добре платена предизборна кампания, ББЦ успя да се позиционира като новия незаобиколим фактор в българската политика, което поставя много неизвестни за едно бъдещо управление след евентуални предсрочни избори. Бареков агитираше против всички "партии на статуквото", особено шумно срещу ДПС. Предстои да се види дали това е било само трик за спечелване на националистически вот и как ще се развият отношенията между ДПС и ББЦ – две партии, чиито корени се подхранват от един и същи икономически интереси, свързани с Ахмед Доган и империята на КТБ.

 

Живко Георгиев: Вървим към предсрочни избори

Най-вероятно ще се върви към предсрочни избори, коментира социологът Живко Георгиев. Парламентът работи трудно. Продължават да са нужни реформи, някои от тях непопулярни, това изисква високо доверие и подкрепа, заяви той в неделя вечерта пред Фокус. Не твърдя, че нови избори могат да оправят нещата. Политическата система е в криза. Но по сегашния начин ще е трудно, както беше трудно и досега, добави той.

 

Ако има някаква изненада, то е, че електоратът на БСП до голяма степен не се е явил на вота. Не се е разпилял по другите леви проекти, каквато беше хипотезата, просто не е упражнил правото си на глас, не е бил заинтригуван от този тип избори. Като сравним сегашния вот с миналия, БСП не е излязла, каза Живко Георгиев.

 

Татяна Буруджиева: Сумарно левият вот е по-голям

 

Като очаквано добър резултат за бившите управляващи определи предварителните резултати от евровота Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Според нея това означава, че дясната ориентация на хората в България е по-силна. По думите ѝ разпределението на родните партии на евровота е следствие и от продължилите близо година антиправителствени протести.

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева заяви обаче, че десните партии не са спечелили изборите. "Няма никакви сигнали, че България е дясна. Сумарно левият вот е много по-голям от десния вот", коментира тя пред БНТ.

"По мое впечатление каквито и да бяха резултатите от тези избори ГЕРБ щяха да искат предсрочни избори. Десните нямат мнозинство да съставят правителство. Бареков с неговите обещания за 1000 лева пенсия не е десен политик", каза още Бурдужиева.

Кандидатът за втори мандат като евродепутат Илияна Йотова заяви, че в БСП имат "джентълменска уговорка" помежду си да не коментират предварителни данни. Тя заяви, че в партията ще приемат резултатите такива, каквито са. По темата за множеството сигнали за купуване на гласове тя каза, че не е чула "нищо драстично".

Избирателят замени "Атака” с Бареков”, коментира Антон Кутев от БСП пред Нова телевизия малко след 19 ч. и прогнозира, че разликата между БСП и ГЕРБ ще се скъси при преброяването на бюлетините. Данните от паралелното преброяване обаче го опровергаха и вместо това, ножицата между ГЕРБ и БСП се разшири до 10 и дори над 10 процента.

Големият победител е Бареков, на тези избори големият губещ е БСП, коментира в студиото на Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. "Може да има два вида коментар на тези евроизбори – като евроизбори и репетиция за предсрочни парламентарни”, допълни той. По думите му хубавата новина е, че антиевропейски партии не влизат в Европа.

 

Андрей Райчев: Отново патова ситуация

Като чудото на тези избори социологът Андрей Райчев определи представянето на партията на Бареков с двуцифрен процент. ГЕРБ показва много добра форма и реализира максималния си потенциал, заяви Райчев и обясни постижението на "България без цензура" с много тичане по провинцията и с много работа на място.

Според него за пръв път се наблюдава неявяване на аудиторията на БСП и влияние за това е оказал разпадният процес АБВ-БСП. "За обикновения бесепар така и не стана ясно защо прекрасният Първанов се сби с прекрасния Станишев", посочи Райчев. "Освен колабиралата БСП, формацията на господин Първанов нищо хубаво не я чака. И двете националистически партии имат сериозен проблем. Големият политически въпрос – какъв е политическият резултат от тези избори? Сега отново ситуацията е патова. Единствената голяма промяна е, че на мястото на "Атака” седи Бареков”, каза още социологът.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014