Катастрофичният сценарий на Путин за Сирия ще доведе до война без край

Ако сирийските сунити бъдат принудени да избират между "Ислямска държава" и мародерския режим на Асад, ще изберат ислямистката групировка

Катастрофичният сценарий на Путин за Сирия ще доведе до война без край

За шест кръвопролитни седмици, градът бе съдран от артилерийски и въздушни удари. Когато хиляди загинаха и по-голямата част от Грозни потъна в руини, Владимир Путин декларира, че мирът в тази пустош се е завърнал. Съдбата на чеченската столица през първите седмици от встъпването на Путин като президент през 2000 г. трябва да служи като предупреждение относно неговото решение за кризата в Сирия. Човекът, който започна президентството си с обявяване на втора война в Чечения, знае само един начин за справяне с бунтове – начинът, който Башар Асад приложи като свой в Сирия.

Затова, когато Путин казва, че победата на Асад е единственият начин за прекратяване на агонията в Сирия - и че Западът трябва да се обедини около това усилие – никой не трябва да изпитва каквито и да е съмнения какво би означавало това.

"Ислямска държава"

Какво е "Ислямска държава"?

Ислямистка сунитска екстремитска групировка, която контролира територии в Сирия и Ирак.

Какви са целите ѝ?

На 29 юни 2014 г. тя се провъзгласи за всемирен Ислямски халифат – квазидържава с шериатска форма на управление. Щабквартирата ѝ е в град Рака.

Как се финансира?

Чрез плячкосване, насилствено заграбване и завземане на петролни находища, носещи над 2.7 млн. долара приходи дневно.

Колко голяма територия контролира?

Територия в Близкия изток с приблизителните размери на Белгия.

Днес Асад контролира по-малко от 20 процента от Сирия. Дали Путин мисли, че неговият съюзник трябва да си върне останалите 80 процента? Завземането на тези 80% досега е коствало 220 000 човешки живота. Поне още толкова ще трябва да загинат, за да си върне Асад тази територия. Бежанските потоци, които сега заливат Европа, ще бъдат нищо в сравнение с милионите, които ще бягат от смазващия валяк на Асад.

Ако Путин и Иран мислят, че това е пътят към мира – ако те искат да стоят зад Асад, варелна бомба за варелна бомба, газова атака за газова така, ракета за ракета – тогава техният избор е дефиниция за морален банкрут. Някои казват, че са нужни безжалостни методи за справяне с "Ислямска държава". Но в същото време манифестът Путин-Иран за Сирия е точно същото, което иска "Ислямска държава".

Описанието на Путин за Асад като неумолим враг на "Ислямска държава", който заслужава да бъде подкрепен само поради тази причина, а дълбоко подвеждащо. Проучване, проведено от специализираната в областта на отбраната и разузнаването компания IHS Jane’s установи, че от 982 операции, проведени от силите на режима през 2014 г., само 6% са били насочени срещу "Ислямска държава". Това беше годината, в която "Ислямска държава" завзе територии в Източна Сирия и сложи ръка на ценни петролни находища и тяхната фактическа столица Рака.

Докато се случваше всичко това, Асад хвърляше 94 процента от совите военни усилия срещу други бунтовнически движения. Когато "Ислямска държава" настъпва, тя често завзема територии не от режима, а от други конкурентни бунтовнически групи. Използвайки варелни бомби, хлорен газ и въздушни удари срещу бунтовници, намиращи се на пътя на "Ислямска държава", Асад реално помогна на терористите да превземат тези земи.

Но има и по-важен проблем с избрания от Путин и Иран път. Главна цел на всяка кампания срещу тероризма в Сирия трябва да бъде разделянето на "Ислямска държава" от сунтиското мнозинство в страната. Ако сунитите бъдат принудени да избират между "Ислямска държава" и режима на Асад – подкрепян отвън алеутски диктатор, който е извършил всички възможни зверства, включително обгазяването на деца – тогава мнозина биха взели решение, което ние бихме намерили за неприемливо.

Едва ли има нещо, което би спомогнало повече за сплотяване на народната подкрепа за "Ислямска държава", от от това да се помага на Асад да си върне Сирия.

Визията за една армия, подкрепяна от шиитски Иран и християнска Русия, връхлитаща сунитите в сърцевината на Арабия, ще изпълни хилиастките фантазии на най-разпалените фанатици от "Ислямска държава". Така с един ход нейният безжалостен мироглед ще изглежда оправдан.

Единственият отговор е този, който е бил винаги: оттеглянето на Асад позволява раждането на единен фронт срещу "Ислямска държава". Но половинчатите мерки на Запада създадоха вакум, в който стъпи Путин. Ако Западът не е готов да подкрепи своята политика със сила, Путин безусловно е готов. И ако това се случи, планът му за Сирия ще доведе до война без край.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят