Катастрофиралият в Сан Франциско самолет летял с по-ниска скорост от заложената за кацане

Катастрофиралият в Сан Франциско самолет летял с по-ниска скорост от заложената за кацане

Екипажът на разбилия се самолет "Боинг-777-200" на южнокорейската авиокомпания Ейшиана еърлайнс (Asiana Airlines) е преминал от автопилот на ръчно управление минута и половина преди катастрофата, предадоха осведомителните агенции, цитирайки Националната агенция за безопасност на транспорта.

Според записите от черните кутии целият полет е преминал в нормален режим. Зададената скорост на кацане е била 253 км в час, но реалната е била по-ниска - едва 190 км в час.

Разследването се води от американски и южнокорейски експерти. Разследващата комисия ще разпита пилотите, като агенцията ще се опита да изясни как езиковата бариера е повлияла върху обстоятелствата около катастрофата.

Пилотът, управлявал самолета, е бил напълно обучен за тази машина, отбелязва ДПА, позовавайки се на южнокорейското министерство на транспорта. Той е имал 43 летателни часа с този вид самолет и е направил девет приземявания, но не и на международното летище в Сан Франциск и е бил в период на "междинно обучение за полети с Боинг 777".

Следователите отново потвърдиха, че до последния момент екипажът не е подавал сигнали за бедствие, а ключовите системи на авиолайнера са работили в обичайния режим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят