Като директор на НИМ Божидар Димитров сключвал договори с дъщеря си

Като директор на НИМ Божидар Димитров сключвал договори с дъщеря си

Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е уличен в конфликт на интереси, обяви в петък Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Става въпрос за два договора, сключени от него през 2015 г. с фирми на дъщеря му и племенниците му.

Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество "Акшаена -2007" ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му, уточниха от КПКОНПИ.

През септември м.г. депутатите от БСП Стоян Мирчев и Явор Божанков отправиха парламентарно питане до министъра на културата Боил Банов за договори между НИМ и "Акшаена-2007" ООД и Сдружение "Плиска".

Конфликт на интереси обаче е установен само по отношение на първата фирма, тъй като Димитров не е сключвал договори с другата, става ясно от решението на комисията. Става въпрос за отпечатването на каталог с общ тираж от 2000 броя, като за тях са платени общо 34 800 лева, въпреки че НИМ дори не е получил част от поръчаните бройки.

Димитров сключва първия договор с роднинската му фирма през април 2015 г., като поръчва каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г.

Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров, като музеят е получил само половината от поръчката, при това с над 2 години закъснение.

"По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея", уточняват от комисията "Антикорупция".

Очевидно обаче Димитров е останал доволен от работата на дъщеря му и племенниците и същата година сключва още един договор – за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания отново са с подписа на тогавашния шеф на НИМ.

От КПКОНПИ допълват още, че Димитров е имал възможност да упълномощи своя заместник да подпише въпросните договори и да си направи самоотвод, за да не изпадне в конфликт на интереси, но той е предпочел да лично да се занимае с казус. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.

Решението ан комисията "Антикорупция" обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Административен съд.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?