Като е казал "а“, президентът да каже и "б“: "Браво, Бойко"

Като е казал "а“, президентът да каже и "б“: "Браво, Бойко"
Премиерът Бойко Борисов обяви в петък, че очаква похвала от президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов за осигуряването на средства за военното министерство, с които да бъдат покрити нередностите на предишното правителство. Според Борисов няма нищо скандално в това, че военният министър Аню Ангелов не е съгласувал предварително с Първанов кой да бъде новият шеф на военното разузнаване, тъй като Министерският съвет предлага кандидатурата, а държавният глава има право да я подпише или да не я подпише.

Той използва терминологията на Първанов, който ден по-рано разясни, че не предподписва предложенията на Министерския съвет като деловодител, а назначава, но с обратен смисъл. "Нали ние предлагаме. Ние не сме деловодители", каза Борисов.

Пред Нова телевизия той сподели впечатлението си, че президентът непрекъснато обсъжда неговите министри, докато той не се занимава с президентските съветници.

"Президентът ни напомня, че е върховен главнокомандващ и сега като върховен главнокомандващ би трябвало да похвали правителството, че отделихме 270 милиона лева да платим вересиите пак на предишното правителство. Ние приемаме, че той има право на своята позиция, в същото време той да ни каже защо 2009 година в началото са изтеглени всичките пари от военния бюджет на военно министерство", заяви Борисов.

По-рано тази седмица правителството преведе над 256 млн. лева на МО да покрие дълговете по големите договори за модернизация на Българската армия за предишен период. Средствата са били отпуснати, но предишното ръководство на МО ги е пренасочило в други посоки.

"Опукани са тогава от военния министър още преди ние да дойдем на власт. Сегашното правителство вчера дава 264 милиона за нещо, което те просто са трябвали да си платят", разясни Борисов и призова държавния глава:

"Президентът като е казал "а“, да каже и "б“. Да каже: браво на Бойко, браво на правителството, че тези, които лъжеха военни, че бяха взели на вересия техника военна, сега те платиха и фрегати и самолети, вертолети в условията на криза".

В четвъртък напрежението около избора на нов директор на Служба "Военна информация" към МО ескалира, като президентът сравни военния министър Аню Ангелов с Румяна Желева, обвини го в непознаване на основния закон и, че е подвел правителството. До скандала се стигна, след като Първанов не прие първото предложение на Ангелов за шеф на службата и забави отговора си по второто. Ангелов не изчака становището на Първанов и Министерският съвет директно му предложи да подпише указ за назначаването и повишаването в длъжност на комодор Валентин Гагашев.

По-късно в петък, след като даде начало на строителните работи по изграждане на пътната отсечка Секирово-Шишманци в град Раковски, премиерът заяви, че няма напрежение между изпълнителната власт и президентството.

"Министерството и президентството са две институции и всяка мисли, че е права", добави Борисов.

Той коментира, че президентът действа правилно, като "за всяко нещо има мнение и се обажда".

"Защо обаче при предишното правителство не действаше така", коментира премиерът. Той каза още, че държавният глава иска да бъде уведомяван и питан за всяко действие, и правителството го прави.

Най-реформаторското правителство бръкна в канчето на всички

Борисов отказа да коментира изявлението на зам.-главният прокурор Бойко Найденов, че освободените от ареста "килъри" са готови да изпълнят мокра поръчка срещу премиера, но все пак добави, че тази информация отговаря на въпроса "защо сме най-реформаторското правителство".

"Защото за първи път се бръкна в канчето на всички, които през последните години източват държавата. Виждате във всяка, във всяка област има схема, която ние разкриваме, по която се крадат пари", каза Борисов.

Той каза още, че "след две години и половина управление най-много ще се гордеем с метрото, с магистралите, които правим в момента и, разбира се, борбата с престъпността и корупцията".

"Мисля, че там нямаме слабо място", добави Борисов и припомни, разпространената от заместника му Цветан Цветанов информация, че пуснатите от съда задържани в рамките на операция "Всичко коз" са изтеглили "още над половин милион от парите на данъкоплатците".

Учените от БАН да стачкуват през август, че София е празна

Премиерът призова учените от БАН, които обявиха, че ще стачкуват заради намаления бюджет на академията, да изразят протеста си през август, а не през септември, тъй като сега градът е празен.

"А и доста, така, е смешно за мен, ще стачкуваме, но септември. Защо не стачкувате днес в август. Аз съм на работа, ще ви посрещна, ще си кажете проблемите. Сега първо ще ходим на море, пък после ще стачкуваме, така ли излиза?", попита премиерът.

Иначе той успокои българските граждани, че "нито ще останат без прогноза за времето, нито ще останат без прогноза за земетресенията".

"А на тези господа от БАН не им прави чест. Ако искат да стачкуват да заповядат днес, а не септември, когато си дойдели от отпуска и от почивка. Дотогава аз ще го реша въпросът и с метеорологичните прогнози и с всички останали", повтори отново Борисов.

По въпроса за собствената си отпуска премиерът обясни, че по документи ще излeзе в почивка. "Ще направя така, че да си използвам отпуската тази година. Ако трябва ще си вземам отпуската събота и неделя", добави още той.

Станишев е направил калпава магистрала и затова потъва

Във връзка с информацията, че има опасност част от лот 1 на автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора да потъне, Борисов обясни, че този лот е бил "прибързан от Станишев, така че е нормално да се скапе".

"Защото преди изборите не помните ли, че той каза, че вижда със сърцето си магистрали. Или усеща със сърцето си магистрали, не си спомням точно. По принцип социалистите със сърцето си усещат много неща, докато ние реално ги правим", коментира премиерът.

"Ще поправям поредното безобразие, които са направили батко, братко и там всичките на Станишев протежета. И като отидат на Бузлуджа ще им го напомним пак", затвори темата Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България