Като "млади и прогресивни" социалистите искат закриване на Комисията по досиетата

Цветанов потвърди, че ГЕРБ ще номинира Антон Тодоров за шеф на органа

Снимка: Пресцентър БСП

Очаквано и за пореден пък БСП поиска в четвъртък закриване на Комисията по досиетата. Социалистите предложиха старата си идея за създаване на Институт за национална памет и обявиха, че са представители на младите хора, които се интересуват от бъдещето.

"Има млади хора, които се интересуват от бъдещето. Ние, от БСП, сме прогресивните, ГЕРБ са още в миналото“, заключи Драгомир Стойнев.

За да бъде по-атрактивно (според представите на левицата) припомнянето на старата им идея, на пресконференция в парламента бяха строени всички "млади надежди" на групата на БСП за България. За тях бившият икономически министър в кабинета Орешарски обясни, че през 1989 г. са били на между 6 и 13 години.

30 години от началото на прехода е доста дълго време. Ние, като народни представители на левицата и млади хора, искаме разговор за бъдещето, не за миналото, каза Стойнев.

"За съжаление ГЕРБ насаждат омраза, говорят за миналото и желаят тази комисия да продължава да работи, за да се оказва натиск върху определени хора. За нас това е крайно недопустимо“, заяви той.

Според него е важно да имаме конкурентоспособна икономика, да имаме общество на знанието, младите хора да сбъдват мечтите си тук, у нас, да има инвестиции. "Искаме дебати по тези теми, но в последните дни парламентът пак работи по няколко минути“, подчерта Стойнев.

Както Mediapool вече писа, след изтичането на мандата на Комисията по досиетата, се очаква ГЕРБ да издигне депутата Антон Тодоров за неин председател, а от БСП да се обявят за закриването ѝ.

Народният представител Жельо Бойчев каза в четвъртък, че социалистите са внесли проектопредложение за Закона за архивите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Предлагаме да бъде създаден Институт за национална памет, в който да попаднат всички активни единици от дейността на Държавна сигурност и разузнавателните управления на Българската народна армия", заяви Бойчев.

Причините БСП да поиска създаване на института са, за да може "знанието и информацията, която съдържат архивите на Държавна сигурност, да бъде обект на анализи от историци и изследователи".

Идеята е институтът да осъществява дейността си в три основни посоки: достъп до документите на лицата, за които са събирани данни в службите; проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица и за изрично посочени случаи, при задължително съгласие на проверявания, вместо досегашното задължително обявяване по списък; и достъп до архивите за научно-изследователска и публицистична дейност.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров отказа да отговори на насотйчивите въпроси на журналистите в парламента дали той ще е новият председател на комисията по досиетата.

Мандатът на сегашния ѝ състав и на предесдателя Евтим Костадинов изтече още през май тази година.

Вчера в национален ефир Тодоров призна, че е кандидат за поста. Днес обаче отговаряше с "няма да коментирам за момента". И обеща да запази мълчание до следващата сряда, когато е крайният срок за номинациите. Има процедура, която трябва да бъде извървяна, лаконичен беше той.

Без отговор остана и въпросът дали смята, че е подходящ да оглави комисията, иска ли той самият, както и дали пък от ГЕРБ не са оттеглили подкрепата си.

Задайте сто пъти този въпрос, отговорът ще бъде същият, категоричен беше Тодоров. Не съм длъжен да ви давам обяснения, каза той на медиите.

Депутатът не пожела и да коментира дали органът по досиетата трябва изобщо да продължи да съществува.

Малко по-късно в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че партията му стои зад кандидатурата на Антон Тодоров, тъй като била добра.

Засега, смята той, комисията по досиетата не трябва да се закрива, защото има още работа да свърши, но на някакъв етап трябва да се преформатира.

Споделяне

Още по темата

Още от България