Председателят на Асоциацията на банките в България:

Като напада банките, Дянков отбива вниманието от себе си и от гафовете си

Изключено е държавата да наложи намаляване на банковите лихви

Като напада банките, Дянков отбива вниманието от себе си и от гафовете си

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян отхвърли възможността държавата да наложи намаляване на лихвите по кредитите и остро нападна финансовия министър Симеон Дянков. Пред БНР той коментира идеята на Дянков представителите на търговските банки и на БНБ да бъдат поканени на заседание на тристранния съвет в края на януари, на което да се обсъди възможността за намаляване на лихвите по кредитите. Дянков обясни, че държавата си е свършила задължението да осигури финансова стабилност и по този начин външният финансов ресурс за българската банкова система е поевтинял с 2-3 пункта. "Сега е време банките да отговорят", каза Дянков.

Хампарцумян прие като опит за намеса на държавата в работата на банковата система идеята на финансовия министър и не скри раздразнението си:

"Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в глава, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но, разбира се, като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил", каза председателят на банковата асоциация, който е и главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк".

"Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли оттам да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява", завърши Хампарцумян.

Според банкера е трудно да бъде прогнозирано икономическото развитие през 2012 г. Средата е непредсказуема, което ще пречи много на бизнеса, смята той.

"Аз не вярвам в катастрофалните сценарии за разпад на еврозоната и еврото. По-скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина. Начинът, по който това ще бъде направено, много трудно може да се предскаже. Съответно бизнес решенията трудно биха могли да се вземат когато има една такава въпросителна, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес