Като непостоянен член на Съвета за сигурност Германия ще работи активно за реформи в ООН

Ангела Меркел изрази задоволство от избирането на Германия за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. За нас е чест, но преди всичко дълг да допринесем за повече сигурност и уреждане на конфликтите по света, подчерта тя след завръщането си от посещение в Румъния. Като непостоянни членове за двегодишен срок бяха избрани също Португалия, Индия, Колумбия и Южна Африка.

Като непостоянен член на Съвета Германия ще работи за напредъка в реформирането му - очакване, които мнозина по света споделят, добави Меркел.

Португалският президент Анибал Каваку Силва определи избирането на страната му за непостоянен член на Съвета като голям успех на португалската дипломация.

Колумбия възнамерява да лансира в Съвета за сигурност проблема за борбата с наркотрафика и тероризма. Президентът Хуан Мануел Сантос отбеляза, че избирането на Колумбия е много важен резултат за страната и признание за значението ѝ в района.

15-членният Съвет за сигурност е сред най-важните органи в ООН, отговорен за поддържането на мира и сигурността в света. САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия са петте постоянни членки на Съвета.

Всяка година пет от непостоянните страни членки на Съвета излизат от състава му, след като изкарат мандат от две години, а други страни се състезават за попълване на местата. Кандидатите се избират на регионален принцип и основната конкуренция е между западните съюзници, отбелязва ББС.

Германия спечи мястото си още на първия тур от гласуването, а Португалия на втория тур, след като Канада се оттегли от надпреварата. Индия, Южна Африка и Колумбия си осигуриха местата в Съвета без конкуренция.

Почти невъзможно е непостоянните страни членки да блокират решения, за които петте постоянни са постигнали съгласие, но те могат да блокират решения, за които се изисква консенсус и могат да влияят върху динамиката на взаимоотношенията между петте постоянни членки на Съвета. Един от плановете на реформиране на институциите на ООН предвижда разширяване на състава на постоянните страни членки. За такова право претендират Бразилия, Германия, Индия и Япония.

Споделяне

Още от Свят