Като обръщаш големи камъни, откриваш много неща

Като обръщаш големи камъни, откриваш много неща

Едно разследване на политическа корупция винаги води до други разследвания, заяви в петък нашумелият в последните месеци в САЩ прокурор Джордж Харди, който успя да защити в съда обвинението за корупцията срещу американския конгресмен Ранди Кънингам.

Той бе сред участниците в международната конференция в София за политиката за противодействие на корупцията и престъпността, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.    

"Като обръщаш големи камъни, откриваш много неща. Разследванията за корупция не приключват само с един случай", описа образно ситуацията Харди.

Работата му по случая с Ранди Кънингам е започнала след като прочел във вестник, че конгресменът е продал къщата си на доставчик на Министерството на отбраната на завишена със 700 000 долара цена. В замяна доставчикът получавал договори с Пентагона. 

“Кънингам беше депутат в Камарата на представителите и член на подкомисията по разходите за отбраната и като такъв имаше възможност да влияе при възлагането на обществени поръчки за отбраната”, каза Харди.

По случая прокурорът е работил с данъчната администрация и следствената служба на военните. Следствените действия са включвали проследяване на парични потоци, разпити на свидетели, проверки на банкови сметки и данъчни документи. По думите на Джордж Харди именно доброто взаимодействие между отделните служби се е оказало ключово за събирането на достатъчно доказателства.  

“Хората, които взимат подкупи, невинаги прикриват добре следите си”, каза американският прокурор.   

През март 2006 г. конгерсментът Кънингам беше осъден на осем години и четири месеца затвор за вземане на подкупи. Съдът постанови той да плати 1,8 млн. щатски долара глоба за укрити данъци, а имуществото му беше конфискувано. Този случай беше нееднократно споменаван от американския посланик в България Джордж Байърли по време на срещите му с български магистрати като пример за работата на независимата съдебна власт в САЩ.

Споделяне

Още от България