"Като ще се реже, да се режат и парите на МВР"

"Като ще се реже, да се режат и парите на МВР"

Депутатите от Синята коалиция ще настояват за още по-рязко свиване на разходите, включително и на такива "свещени крави" като МВР, така че бюджетът да се побере в края на тази година в рамките на дефицит от 3%, сметнато по европейската методика. Това обяви в четвъртък съпредседателят на коалицията и лидер на СДС Мартин Димитров съвместно с представители на своята партия и на другия член на коалицията - ДСБ.

Допълнителното свиване на разходите е едно от условията коалицията да подкрепи актуализацията на бюджета на второ четене, каза той, повтаряйки условието, което заедно с лидера на ДСБ Иван Костов нееднократно поставиха пред правителството и управляващата партия ГЕРБ - подкрепа срещу реформи и съкращения на разходите.

Според СДС разходите за МВР могат да бъдат съкратени с 25 млн. лв., като се свият, например, парите, отделяни за използването на специалните разузнавателни средства (СРС). За подслушване миналата година са били дадени 100 млн. лв., аргументира се депутатът от ДСБ Асен Агов.

"Уважаваме усилията на министър Цветанов за борба с престъпността, но това не означава, че мерките за ефективност не трябва да бъдат приложени и към неговото министерство. И там има излишна администрация. Разходите на това министерство могат да бъдат съкратени с 25 млн. лв. спокойно, като тези пари се вземат от прекомерното подслушване. Т.е. по-малко подслушване и повече ефективност на разходите”, обясни Мартин Димитров.

"Свийте още парите за заплати на чиновниците"

"Не е редно България да бъде единствената страна в ЕС, която прави актуализация, за да увеличи разходите и да увеличи дефицита. Втора такава няма и това трябва да бъде променено”, каза още Мартин Димитров, като поясни, че предложенията за промени в актуализацията на бюджета на сините са вече внесени в деловодството на парламента и ще бъдат разгледани от бюджетната и икономическата комисия.

Според проекта за актуализация на бюджета на правителството, които вече бяха приети на първо четене, от съкращения в разходите на ведомствата трябва да бъдат спестени около 800 млн. лв. Едновременно с това се предвижда увеличение на разходи по различни пера в размер на близо 1.23 млрд. лв., които ще бъдат финансирани от фискалния резерв.

Предложението на Синята коалиция е парите за заплати на държавната администрация да бъдат намалени с още 80 млн. лв., което може да се постигне чрез закриване на звена с неефективни и дублиращи се функции.

Ако се извърши спешна административна реформа, от нея биха могли да се спестят допълнително около 300 млн. лв. до края на годината, смятат вносителите на корекцията в проекта за актуализация.

Два дни по-рано от ДСБ обявиха, че са изготвили списък на административните структури, които спокойно могат да бъдат премахнати. От партията обявиха, че ще представят списъка по време на второто четене на актуализацията на бюджета.

В четвъртък Мартин Димитров даде пример, като каза, че може да се намали наполовина броят на зам.-областните управители, които сега били 56 и за издръжката на всеки от тях се изразходвали 60 хил. лв.

Той даде още примери от предложенията на коалицията. Да не бъдат рязани 54 млн. лв. от парите на Министерството на здравеопазването за лекарства. Същевременно да не бъдат давани и 116-те милиона лева на тютюнопроизводителите, искат сините.

Така резервът за непредвидени нужди от 1.23 млрд. лв. да се намали на 769 млн. лв. или с 460 млн. лв. по-малко за сметка на отлагане на различни проекти като например изграждането на многофункционалната спортна зала на София.

От Синята коалиция смятат, че може да се заложат близо 90 млн. лв. повече в перото приходи от приватизация и те да са 300 млн. лв. вместо записаните 201 млн. лв.

Чиновниците да си поемат осигуровките

Сините настояват и за прозрачност при изразходването на парите, което означава дефицитът да бъде публикуван всеки месец и разходите по програми на всяко министерство да бъдат публикувани постоянно.

Друго предложение на Синята коалиция е държавните служители да поемат своите осигуровки като всички български граждани.

По думите на Димитров идеята за пенсионна реформа на правителството, която предвижда увеличаване на трудовия стаж за пенсия с по три години, има сериозни недостатъци. Ето защо сините предлагат не по-голям задължителен стаж, а доброволно отлагане на пенсионирането, срещу което хората да получат по-висока пенсия.

Целта на нашите предложения е бюджетът да завърши тази година с дефицит под 3%, а догодина да е балансиран, изтъкна Мартин Димитров. Според бюджетната актуализация дефицитът в края на годината ще е 4.8% от БВП, макар финансовият министър Симеон Дянков почти да се кълне, че в никакъв случай няма да го достигнем, "но да го запишем за всеки случай".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес