Като вътрешен министър Тереза Мей най-много отказвала да предаде издирвани от Москва лица

Тереза Мей

Руските власти са получили най-много откази от Великобритания да им предаде лица, издирвани в Русия за присвояване, по времето, когато вътрешен министър е била Тереза Мей. Това заяви заместник-генералният прокурор на Русия Саак Карапетян пред журналисти, цитиран от ТАСС.

По думите му за период от 15 години Русия е отправила към Великобритания 83 искания да репатрира 72 лица, обвиняеми или вече осъдени за присвоявания на доказана обща сума 500 милиарда рубли. От 83 заявки бе отказано предаването на 60 лица, включително 55 с мотива, че лицето има статут на бежанец или че е политически преследвано или ще му бъдат нарушени човешките права, каза прокурорът.

"Максималното количество откази за предаване съвпадна с периода от 2010 до 2016 г., когато министър на вътрешните работи на Великобритания беше госпожа Мей", заключи Карапетян.

Той обвини британските власти, че отказват сътрудничеството на Русия в разследването на причините за смъртта на олигарха Борис Березовски, бившия руски разузнавач Александър Литвиненко и сега на Сергей Скрипал. Карапетян каза, че Русия и досега не е получила резултатите от британското разследване за смъртта на Березовски, въпреки многократните настоявания на руската страна.

На пресконференцията в Генералната прокуратура Николай Атмониев, който е съветник на генералния прокурор, каза че преди смъртта си Александър Литвиненко е можел да даде показания, уличаващи Березовски. "В хода на следствието при нас беше установено, че към ноември 2006 г., когато загива Литвиненко, неговите отношения с Березовски са били значително влошени. Литвиненко е можел да даде изобличаващи го показания", огласи съветникът и подчерта, че "от ликвидирането на Литвиненко най-заинтересован е бил Березовски", предаде ТАСС.

Споделяне

Още от Свят