Католическа Ирландия подкрепи хомосексуалните бракове

Католическа Ирландия подкрепи хомосексуалните бракове

Ирландците гласуваха “за“ легализирането на еднополови бракове, показват предварителните проучвания от референдума в страната, който е първи по рода си в света,  съобщава в събота ББС.

Всички основни участници в кампанията признаха, че хората са се произнесли в полза на браковете между хомосексуалните мъже и жени.

“Това е наистина историческо събитие. Ние сме първата страна в света, гласувала на референдум за равенство в правото на брак“, каза министърът на здравеопазването Лео Варадкар, който по-рано през тази година открито обяви, че е гей.

“ Това е чиста победа на лагера на “Да“, призна директорът на института Йона Дейвид Куин,  който представлява интересите на католическата общност и бе водач на кампанията против еднополовите бракове. Според него съперниците му са спечелили с две от всеки три бюлетини.

Ирландците бяха призовани вчера да отговорят на въпроса: “Може ли да се сключва законен брак от две лица независимо от техния пол?“ Заедно с това им бе поставен друг въпрос – дали минималната възраст за заемане на президентския пост да бъде намалена от 35 на 21 години.

Противниците на хомосексуалните бракове гласуваха под лозунга: “Децата имат право на майка и баща“. Католическата църква призова народа да гласува с “Не“, но той не я послуша, въпреки че 77% от ирландците са католици.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?