Католическата църква гледа към новия свят с Франциск

Новият папа - консервативен теолог, съпричастен с обикновените хора

Папа Франциск край римската църква Санта Мария Маджоре в четвъртък

Изборът на кардинал Берголио за папа, приел името Франциск, показва, че църквата гледа към новия свят. Новият папа предпочита семплия начин на живот - досега живееше в малък апартамент вместо в специално отредената му архиепископска резиденция в Буенос Айрес и приготвяше сам ястията си. Изборът за папа на човек със скромно потекло, прекарал относително малко време в коридорите на Ватикана, се очаква да има широк отзвук в католическия свят, в момент, когато католицизмът губи поддръжници и доверие в много части на света, коментира вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според вестник "Ню Йорк таймс" в избора на Берголио има както новост, така и спазване на традициите - първи папа от латиноамериканския свят и първи папа йезуит, но и папа, известен като консервативен теолог, от когото се очаква да отстоява твърдо ватиканските позиции по въпросите за аборта, хомосексуалните бракове, ръкополагането на жени за свещеници.

 

Изданието посочва, че според критици Берголио е бил по-малко енергичен, когато е трябвало да се противопостави на военната диктатура в Аржентина. Той си навлече критики, че е знаел за издевателствата на военните, но не е направил достатъчно, за да ги спре. След като години наред църквата е отричала да има нещо общо с диктатурата, през 2010 г. Берголио все пак е признал, че тайно се е срещал с генерал Хорхе Видала, бившия лидер на военната хунта, и с адмирал Емилио Масера, командващ военноморските сили, за да ги помоли да освободят задържани от тях двама йезуитски свещеници.

 

През 2011 г. Берголио е свидетелствал и във връзка със системното отвличане на деца от хунтата. По този въпрос Берголио също е обвиняван, че е знаел истината, но не е попречил на отвличанията. В пространно интервю за аржентински вестник още през 2010 г. обаче самият кардинал защитава действията си по време на диктатурата и разкрива, че е помагал на хора да се спасят от арестите, добавя вестникът.

Натоварената програма на папа Франциск

Новият папа Франциск започна първия си ден като глава на Римокатолическата църква с половинчасова частна молитва в римската църква Санта Мария Маджоре в 7 ч. сутринта местно време, предаде Франс прес.Папата, който в родната си Аржентина е почитател на градския транспорт, сега пристигна и си тръгна от църквата с кортеж от два автомобила. Той беше придружаван от Георг Гансвайн, личен секретар на папа Бенедикт Шестнайсети.

Папата слезе от кола без регистрационния номер на папите - CV1 /Ватикана 1/. Пред базиликата го очакваха почитатели и журналисти. Той влезе в църквата през страничен вход.

Още

Посланието на избора на Берголио според изданието обаче е едно - бъдещето на църквата е в глобалния юг и поставянето начело на учен, съпричастен с проблемите на обикновените хора, е най-добрият начин да се вдъхновят отново вярващите.

 

Папата като институция, дълго време свързвана с църковните скандали, сега се превръща в папа, освободен от скандалите, коментира в. "Файненшъл таймс". Берголио има едно предимство - той е известен с огромно смирение и не е опетнен от църковните скандали.

 

Една от първите задачи на Берголио сега ще бъде да си избере нов държавен секретар - най-влиятелния пост във Ватикана след самия папа. Широко разпространено е схващането, че папа Бенедикт допусна огромна грешка, като назначи на поста Тарчизио Бертоне - мъж с малко езикови познания или дипломатически умения и опит, отбелязва британският всекидневник "Индипендънт".

 

Католическият в. "Кроа" посочва, че мисията на папа Франциск ще е доста тежка, особено като се има предвид, че предшественикът му живее в пределите на Ватикана.

От новия папа се очаква да прочисти администрацията и финансите на католическата църква и да възстанови ролята ѝ на морален водач, обръщайки нова страница след неотдавнашните скандали, коментира ДПА.

Агенцията отбелязва, че предшественикът му Бенедикт Шестнайсети е смятан за голям духовен лидер, но мнозина коментатори го описаха като слаб мениджър на всекидневните дела, който остави Римската курия - управляващия орган на Църквата, в пълен безпорядък.

Експертите са единодушни, че църквата сега се нуждае не само от изтънчен интелектуалец, но и вдъхновяващ пастир и човек с доказани качества на ръководител. "Сложете всичко това на едно място и ще получите Исус Христос с диплома Ем Би Ей. Това са високи изисквания за квалификация", каза за радио Ватикана тази седмица отец Томас Рийс.

Експертът по управление на Ватикана от университета в Перуджа Франческо Клементи, цитиран от ДПА, е убеден, че новият папа има нужните качества. "Той има много силен пастирски профил, той е обикновен мъж, който живее простичко, но в същото време има голям опит в управлението, тъй като е бил на почти всички възможни постове в Курията", казва Клементи.

В същото време обаче заради относително непредналата си възраст - 76 г. - той може да се превърне в "преходен папа" вместо в "папата на новото хилядолетие", добавя Клементи.

Франциск е бил член на няколко конгрегации – ватиканския еквивалент на министерства - но никога не ги е ръководил. Специализираният уебсайт "Ватиканинсайдър" отбелязва, че той е ходил до Рим само "когато е било абсолютно необходимо". В резултат на това той не е свързван с Ватилийкс - изтичането на поверителни папски документи миналата година, които хвърлиха светлина върху твърденията за противоборство между водещи членове на Кутията, както и върху случаи на корупция и финансови злоупотреби.

В първата си поява пред вярващите Франциск изглеждаше спокоен и непринуден. Пошегува се, че "идва от края на света", имайки предвид своята родина и факта, че е първият папа от Латинска Америка.

Неговият избор на името Франциск сочи предпочитание към обикновен живот. Като архиепископ Берголио избягваше колите с лични шофьори и предпочиташе да се придвижва с обществения транспорт. Освен това сам си е готвел, твърди специлизираният уебсайт National Catholic Reporter.

Eдин от приоритетите му като папа вероятно ще е реформиране на Института за религиозни дела (ИОР), банката на Ватикана, която има съмнителна репутация и е разследвана в Италия за пране на пари. Прогресивният католически седмичник "Фамилия кристиана" призова новия папа да закрие ИОР. Неотдавна кардинал Джон Олорунфеми Онайекен от Нигерия, един от електорите в конклава, заяви пред италианската телевизия Ла7, че банката не е необходима.

"ИОР не е жизненоважна за служението на Светия отец като наследник на Свети Петър. Не съм сигурен дали Петър е имал банка", каза той.

Освен това има натиск от кардиналите в САЩ и други страни, които настояват за децентрализиране на структурата на църквата, за да се даде повече глас на епископите от региони, където католицизмът е в възход, като Латинска Америка и Африка.

Друг ключов проблем са свещениците педофили, които опетниха репутацията на Църквата по целия свят.

"Нашата надежда е, че новият папа ще прояви смелост и кураж в подхода към кризата с продължаващите от векове посегателства и тяхното прикриване от църквата", заяви базираната в САЩ "Мрежа на оцелелите след посегателства на свещеници".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?