Католическата църква се готви да провъзгласи Робер Шуман за блажен

Робер Шуман

Католическата църква ще направи скоро първата решителна крачка в процедурата по провъзгласяването за блажен на французина Робер Шуман (1886-1963 г.) - един от бащите на идеята за обединена Европа, движен от дълбока, макар и небиеща на очи християнска вяра. Това заяви кардинал от Ватикана, цитиран от Франс прес.

С тази стъпка Църквата ще маркира подкрепата на Светия престол и папите за европейския идеал на Робер Шуман, донесъл мир и помирение в Европа след Втората световна война.

Процедурата бе инициирана преди повече от 30 години от епархията в Мец, където почиват останките на бившия държавник, роден в Люксембург.

Монсеньор Марчело Семераро, префект на Конгрегацията по въпросите на канонизацията, каза пред АФП, че през юни се очаква папата да признае "героичните добродетели" на Робер Шуман, който ще може занапред да бъде именуван Божи служител.

Това признание предшества беатификацията, за която обаче се изисква и признато чудо. Още едно чудо, признато от Църквата, е необходимо, за да бъде блаженият обявен за светец, отбелязва АФП.

Случаят с Шуман ще бъде проучен от специализирания по съответната процедура отдел на Римската курия, оглавен преди половин година от италианския духовник монсеньор Семераро, приближен на папа Франциск. "При положителен резултат въпросът ще бъде препратен при Светия отец, може би през юни, още преди лятото", уточни кардиналът. Папата може след това да публикува и "декрет за героичните добродетели" на Робер Шуман.

Върховите моменти от политическата кариера на този френски депутат и министър са свързани с декларация от 9 май 1950 г. - днес Ден на Европа, с която е обявен френският проект за създаване на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), първоизточник на европейската архитектура.

"Вече не става дума за празни приказки, а за действие, храбро действие, конструктивно действие", изтъква Шуман, тогава министър на външните работи на Франция.

"Храброто действие" представлява предложение към Германия, едва пет години след капитулацията ѝ, за обединяване на производството на въглища и стомана с цел да бъде създадено мирно пространство в Европа.

Договорът за ЕОВС е подписан на 18 април 1951 г. от Германия, Франция, Италия, Белгия, Люксембург и Нидерландия.

Избран за депутат след Първата световна война, през март 1940 г. Робер Шуман става заместник-държавен секретар по бежанските въпроси. Депортиран в Германия през септември, той успява да избяга. След войната заема постовете финансов министър, постоянен представител на Франция в ООН и министър на правосъдието.

Споделяне

Още от Европа