Католически епископи в САЩ одобриха стъпки за възможно порицаване на Байдън

Католически епископи в САЩ одобриха стъпки за възможно порицаване на Байдън

Американските католически епископи одобриха с голямо мнозинство изготвянето на проект на декларация, чрез която те се надяват да бъдат порицани политиците католици, включително президентът Джо Байдън, за това, че се причастяват въпреки подкрепата си за правото на аборт, съобщи Асошиейтед прес.

Решението, което срещна ожесточена съпротива сред малцинство от епископите, беше взето въпреки призиви от страна на Ватикана за по-предпазлив и колегиален подход към поляризиращия въпрос. То освен това поражда и въпроси доколко тясно ще могат да си сътрудничат епископите с правителството на Байдън по въпроси като имиграцията и расовата несправедливост, отбелязва Асошиейтед прес.

Резултатът от гласуването - 168 "за" срещу 55 "против" - беше обявен към края на тридневно заседание на Конференцията на католическите епископи в САЩ, което се състоя във виртуален формат. Епископите подадоха гласовете си при тайно гласуване в четвъртък, което се състоя след няколко часа на разгорещени обсъждания.

Привържениците на мярката заявиха, че е нужно Байдън да бъде сериозно порицан заради последните си действия за защита и разширяване на достъпа до аборт. Опоненти предупредиха обаче, че подобни действия ще създадат на епископите образ на партизанстваща сила, във времена на сериозно политическо разделение в САЩ.

В резултат на гласуването комисията по вероучението на американската Конференция на католическите епископи ще изготви декларация за смисъла на причастието в живота на църквата, която ще бъде поставена за разискване на бъдещо заседание, вероятно присъствено през ноември. За да бъде официално приет, документът ще се нуждае от подкрепата на две трети от епископите.

Намерението е една от частите на документа да включва конкретно порицание към всички политици католици и други обществени фигури, които не се подчиняват на учението на църквата за аборта и други доктринални въпроси.

Байдън, който редовно ходи на меса, казва, че той лично е против абортите, но по думите му не смята, че трябва да налага тази позиция на американците, които мислят по друг начин. Откакто е президент, той предприе няколко действия в сферата на изпълнителната власт, които бяха приветствани от защитници на правото на аборт.

В отговор на журналистически въпрос след решението Байдън заяви в Белия дом, че едва ли католическите епископи в САЩ ще могат да му забранят да се причастява.

"Това е личен въпрос. И не мисля, че ще се случи", отбеляза той в коментар на предложението на епископата.

Споделяне

Още от Свят