Католическият Великден даде още седмица живот на "Кремиковци"

Католическият Великден даде още седмица живот на "Кремиковци"

Крайното решение за съдбата на металургичния комбинат "Кремиковци" и този петък се отложи за поредна седмица. Надеждата сега остава жива благодарение на католическия Великден, заради който хипотетичните бразилски инвеститори вече са в почивни дни. Това стана ясно, след като икономическият министър Петър Димитров обяви, че заради празника все още не са доуточнени всички параметри по сделката с бразилската компания CNS за сключване на търговски договор за закупуване на кокс от "Кремиковци".

Министърът съобщи, че преговорите щели да продължат след понеделник следващата седмица. Водени от пет месеца, тези преговори придобиха донякъде митичен характер, след като от компанията на два пъти за последните две седмици обявиха, че заради кризата, нямат намерение да инвестират никъде. Петър Димитров обаче продължава да твърди, че надежда има.

През това време "Кремиковци" се поддържа "на изкуствено дишане". В изчакване бразилците да склонят на договор за преработка на въглища в кокс на ишлеме коксохимическото производство въпреки натрупания вече над 100-милионен дълг към "Булгаргаз" продължава да гори газ, за да не спре завинаги.

Според Петър Димитров "Булгаргаз" ще продължи да подава газ на комбината и другата седмица, ако има позитивно развитие на преговорите по договора. Това е критичният момент, заяви той и за пореден път каза, че, ако положението е безнадеждно, подаването на газ ще бъде спряно.

Краен срок за приключване на сделката с бразилската компания нямало. Това не е заклинание, каза министърът и допълни, че се  водят сериозни разговори, в които всеки търси своите интереси. Ние сме определили номиналния размер на таксата за преработка, а бразилците искат да си осигурят негубеща сделка, уточни Петър Димитров.

Ако все пак договорът с бразилците се провали, "най-настойчиви" били вариантите за затваряне на коксохимическото и на доменните производства.

"С оставащите мощности може да продължи някакво производство, но  в по-малък обем. Големият въпрос е, че това, което "Кремиковци" произвежда като себестойност, трябва да е под пазарната цена. Ако е над пазарната цена, каквито и схеми да се приложат, комбинатът не може да бъде спасен", обясни министърът на икономиката.

Петър Димитров посочи, че държавата, като един от кредиторите, участва активно в търсенето на решение за "Кремиковци".

Работещите в комбината обаче едва ли вече вярват в подобни твърдения, след като в поредния ден от протестите им пред Министерството на икономиката лидерът на КТ "Подкрепа" в "Кремиковци" Людмил Павлов призова Петър Димитров да подаде оставка, защото "е доказал, че не може да реши проблемите в комбината".

През следващата седмица работниците отново ще протестират, като вече ще бъдат подкрепени от заетите в индустриални предприятия от цялата страна, съобщи в петък лидерът на КНСБ в "Кремиковци" Васил Яначков. Готовност да участват в протестите са изразили учителските и лекарските синдикати.

Междувременно фирмата на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев "Интертръст холдинг" поиска да наеме активи на предприятието за една година. Това е записано в оферта на компанията, адресирана до синдика на комбината и синдикалните лидери в дружеството.

Кандидат-наемателят иска да му бъде предоставено изключително право за изпълнение на оздравителна програма, плана за жизнеспособност и позволение за покупка на активи. Фирмата иска направените разходи за инвестиции да бъдат приспадани от бъдещата наемна такса, както и да не поема никакви ангажименти към неизплатените до този момент задълженията на "Кремиковци" към работниците.

Офертата е изпратена на 7 април в комбината и в нея се посочва, че, ако не получи отговор до седмица, офертата ще се счита за невалидна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?