Католическият Великден помрачен от тревогите за здравето на папата

Католическият Великден тази година е помрачен от тревогите за влошаващото се здравословно състояние на папа Йоан Павел Втори, духовният водач на един милиард католици, предаде Би Би Си.

Досега 84-годишният папа не бе в състояние да участва в нито една от церемониите през Страстната седмица заради неотдавнашната операция на гърлото му.

Лекарите го посъветваха да не присъства на традиционното носене на кръста на Разпети петък в Рим на 25 март, но се очаква папата да се появи на гигантски телевизионни екрани, разположени близо до Колизеума, където първите християни са били убивани заради вярата им.

Не е ясно как папата, който не може да говори, ще отправи традиционното си великденско послание в неделя.

Възстановяването на Йоан Павел Втори след операцията на гърлото, направена му по-рано този месец, върви по-бавно от очакваното.

Очаква се все пак в неделя той да даде традиционната благословия Urbi et Orbi (Към града и към света) след държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано, който ще води главната меса.

Според италианския вестник Република Йоан Павел Втори е имал голямо желание да присъства на един от най-силните моменти от великденските богослужения, на Разпети петък, но това му е било забранено от лекарите. На церемонията кръстът ще бъде носен от италианския кардинал Камило Руини, който е папски наместник в Рим, индийска монахиня, мирянин от Шри Ланка и семейство албански имигранти в Италия.

Откакто се влоши положението с дишането преди месец, папата е имал само две публични появи.

За първи път в своя над 26-годишен понтификат той бе принуден да гледа по телевизията службата на Велики четвъртък в катедралата "Свети Петър".

"С ума и сърцето си съм близо до вас", каза той в послание, прочетено от кардинал на ранната литургия в базиликата "Свети Петър".

Православната църква, която следва различен календар, тази година празнува Великден на 1 май.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?