Католиците загубиха своя пастир, останалите – защитник на свободата и мира

Почти всички световни лидери изразиха своята скръб и съболезнования по повод смъртта на главата на Римокатолическата църква.

Католическата църква изгуби своя пастир. Светът загуби защитник на свободата и мира, заяви американският президент Джордж Буш. В кратко телевизионно изявление от Белия дом Буш посочи, че папата е бил източник на вдъхновение за милиони американци и за много хора по света.

Без папа Йоан Павел Втори Берлинската стена никога не би паднала, коментира в интервю за италианска телевизия бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

Йоан Павел Втори бе моралната опора в борбата срещу комунизма, заяви и бившият министър председател на Великобритания Маргарет Тачър.

Загубихме завинаги най-големия си морален авторитет. Нямаше да има свободна Полша без полския папа, заяви в телевизионно обръщение в събота вечерта президентът на страната Александър Квашневски. До Квашневски бяха застанали премиерът Марек Белка и всички висши държавници.

Руският президент Владимир Путин е научил с чувство на дълбока скръб новината за кончината на папа Йоан Павел Втори, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на пресслужбата на президентството.

Папа Йоан Павел Втори остави забележителна следа в историята. Той отхвърли воала на идеологическото лицемерие от човечеството и показа истинските ценности на свободата и човешкото достойнство, заяви италианският премиер Силвио Берлускони.

"Физическата му Голгота е съпоставима с неговото нравствено величие", допълни Берлускони.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу подчерта историческата роля на папа Йоан Павел Втори за обединението на Европа.

Вселенският патриарх Вартоломей Първи изрази скръбта си за смъртта на папата, когото нарече “човек с визия, работил за сближаването на католическата и православната църква”.

Руската православна църква също изрази скръб след смъртта на папа Йоан Павел Втори, но и надежда за преодоляване на трудностите в отношенията със Светия престол.

Европейците няма да забравят никога неговата борба за мир и човешко достойнство, подчерта той.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви снощи, че е дълбоко натъжен от смъртта на папата, когото нарече неуморим защитник на мира. 

Министър-председателят на Израел Ариел Шарон изрази от името на израелския народ съболезнованията си към християните от цял свят, като подчерта, че папата е бил “човек на мира, приятел на народа на Израел, който работеше за помиряването между хората”.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, както и ръководителите на радикалните групировки ХАМАС и “Ислямски джихад”, както и Националният фронт за освобождение на Палестина, чиито членове са в мнозинството си християни, изразиха съболезнования по повод смъртта на папа Йоан Павел ІІ.

Представители на Арабската лига изразиха съболезнования. “Опечалени сме от факта, че светът загуби папа Йоан Павел ІІ”, заяви генералният секретар на Арабската лига Хишхам Юсеф.

Кубинският лидер Фидел Кастро нареди тридневен траур в страната по повод смъртта на Йоан Павел Втори.

Китай, който не позволява на своите християни да признават властта на Ватикана, изрази загриженост за състоянието на Йоан Павел Втори.

Британският премиер Тони Блеър заяви, че светът е загубил религиозен лидер, “почитан и уважаван от всички хора от всички религии, и от тези, които не са вярващи”.

Френският президент Жак Ширак заяви, че е “дълбоко потресен” и че цяла Франция скърби след смъртта на папа Йоан Павел ІІ.

Португалският президент Жоржи Сампаю нарече Светия отец една от най-забележителните фигури на съвременната история. Канадският премиер Пол Мартин го нарече апостол на мира.

Литургии в памет на папата и в България

И в България във всички католически, както и в много православни храмове бяха отслужени литургии в памет на папа Йоан Павел Втори.

В 17 ч. в неделя бе отслужена траурна литургия в катедралата “Св. Йосиф” от папския апостолически нунций монсеньор Джузепе Леанца и председателя на епископската конференция на апостолическата църква у нас Христо Пройков.

Траурна книга за съболезнования ще бъде изложена от понеделник до четвъртък в посолството на Ватикана в София. Желаещите да изкажат съболезнования по повод кончината на папа Йоан Павел Втори могат да го направят от 10 до 13 и от 14 до 17 ч.

Още

Светът изгуби една от най-влиятелните личности, каза австралийският премиер Джон Хауърд и посочи, че папа Йоан Павел Втори е бил не само религиозен водач, но и голяма политическа фигура.

Според германския канцлер Герхард Шрьодер Йоан Павел Втори е папа, който е променил света и е изиграл голяма роля за развитието на мирна Европа.

Йоан Павел Втори бе църковен деятел, какъвто светът не познаваше преди него, посочи австрийският канцлер Волфганг Шусел.

Хърватският президент Стипе Месич нарече смъртта на Светия отец огромна загуба за целия свят.

Папа Йоан Павел Втори стана символ на падането на комунизма в Европа и противник на насилието и неправдата, се казва в съболезнователната телеграма на словашкия президент Иван Гашпарович до Ватикана. Унгарският премиер Ференц Дюрчани също изтъкна ролята, която е изиграл Светият отец за падането на комунизма. Смъртта на Йоан Павел Втори не е трагедия само за католиците, но и за всички хора, които искат по-мирен, по-хуманен и по-щастлив свят, допълни Дюрчани.

Иранският президент Мохамад Катами определи главата на Римокатолическата църква, като човек, търсил през целия си живот “истината, справедливостта и мирът”.

Южнокорейският президент Но Му Хен описа папа Йоан Павел ІІ, като “апостол на мира”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят