Катрин Аштън е на обиколка в Близкия изток

Катрин Аштън

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън започна в понеделник петдневна обиколка в Близкия изток, която включва Йордания, Ливан, Израел и окупираните палестински територии, съобщи Франс прес.

 

ЕС и Израел не успяват да преодолеят различията си във връзка с израелската заселническа политика в окупираните територии и главно в анексираната част на Ерусалим. За ЕС израелските колонии в Източен Ерусалим са незаконни, което Израел оспорва, смятайки Ерусалим за своя столица.

 

Аштън ще разговоря с президента Шимон Перес, премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Ехуд Барак, след което ще се срещне с палестинския премиер Салам Фаяд.

 

В програмата на Аштън е предвидена среща с палестинския президент Махмуд Абас.

 

При обиколката си Аштън ще посети за първи път сирийския бежански лагер Заатари в Северна Йордания, в който са настанени около 36 000 сирийци, избягали от войната в родината си.

 

В йорданската столица Аман европейският външен министър ще разговаря с крал Абдула Втори и с колегата си Насер Джуде. Утре очакват Аштън в Бейрут - дни след атентата, в който загина шефът на разузнаването на ливанската жандармерия генерал Уисам ал Хасан.

 

 

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?