Катрин Аштън иска изслушването на посланиците на ЕС да бъде закрито

Върховният представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън реши да отложи за неопределена дата изслушванията на посланиците на ЕС в Европейския парламент, защото иска те да са закрити, а не публични, както е в Конгреса на САЩ, съобщи Франс прес.

Предвиденото за тази сутрин публично изслушване на бъдещия посланик на ЕС в Япония Ханс-Дитмар Швайсгут пред комисията по външни работи на ЕП бе отложена в последния момент. Причината е била, че Аштън иска първо да изясни условията за провеждането им.

"Това трябва да стане при закрити врата, както бе предвидено. Г-жа Аштън държи да припомни, че тези изслушвания не са в стила на организираните в Конгреса на САЩ", каза говорител на Аштън.

В споразумението с ЕП не се уточнява дали изслушванията да се водят публично или при закрити врата.

За разлика от американските конгресмени евродепутатите не могат да наложат вето върху утвърждаването на посланиците. Изслушването им всъщност представлява неофициални разговори след назначаването им.

Службите на Аштън се притесняват, че публичен гаф на неотдавна назначен посланик може да навреди на встъпването му в длъжност, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

В средата на септември Катрин Аштън назначи около 30 посланици на ЕС в различни страни, сред които и Филип Димитров, който ще представлява ЕС в Грузия.

Службите на Аштън и евродепутатите ще преговарят за намиране на решение на проблема. Евродепутатите държат още няколко коза, понеже тепърва предстои да одобрят бюджета и статута на персонала на бъдещата Европейска служба за външно действие.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?