Катрин Аштън премина успешно "изпита" в ЕП

Изслушванията на кандидатите за еврокомисари в ЕП започнаха в понеделник с номинираната за върховен представител на ЕС по външната политика баронеса Катрин Аштън.

"Европейският съюз е в състояние да поеме "по-силна, по-влиятелна роля в света", заяви тя пред евродепутатите.

Тя им обеща, че ще работи в тясно сътрудничество с тях за организирането на новата европейска дипломатическа служба.

Очаква се службата да има персонал от 5000 души, които по думите на Аштън трябва да бъдат "най-добрите и най-надарените". Тя добави още, че може да предложи и създаването на специално училище за подготовка на европейски дипломати.

Според нея Лисабонският договор е предоставил шанс, който се получава веднъж в живота – да се създаде една съгласувана, последователна стратегия за външна политика на ЕС. Тя посочи, че ще работи в тясно сътрудничество с останалите членове на ЕК и в диалог с евродепутатите.

Длъжността, за която бе избрана Аштън, се регламентира от Лисабонския договор, който влезе в сила на 1 декември миналата година.

Катрин Аштън отхвърли по време на тричасовото изслушване критиките за дейността си като активист на ляво антиядрено движение в миналото си.

"Не съм член на Похода за ядрено разоръжаване и така е от 28-29 години. Не смятам, че тяхната стратегия е уместна”, заяви 53-годишната британка.

Тя посочи, че не крие и не се срамува от тази си дейност. "Когато бяха млада вярвах, че трябва да се отървем от ядрените оръжия", посочи Аштън.

По-рано тя отхвърли твърденията на британски евроскептици, че е взимала пари от Съветския съюз през 80-те години на миналия век от името на организация за ядрено разоръжаване.

Въпреки критиките към Аштън, че дипломатическият ѝ опит се изчерпва само в една година като еврокомисар, по време на изслушването въпросът не бе повдигнат.

Номинираните за 26-те комисарски поста в новия състав на ЕК под председателството на Жозе Мануел Дурау Барозу ще бъдат питани от евродепутатите в парламентарните комисии, най-близо до ресорите им. Българската номинация за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи Румяна Желева ще бъде изслушана във вторник. Изслушванията ще продължават до 19 януари, а съставът на комисията ще бъде гласуван на 26 януари в Брюксел. Ако бъде одобрена, новата комисия ще заработи от 1 февруари.

Кандидатите се оценяват по техните познания в конкретната област на техния портфейл, както и по тяхната обща компетентност, ангажираност към европейската идея, лична независимост и умение да комуникират.

Аштън посочи като свои приоритети Иран, Израел, Русия, мироопазващата мисия в Афганистан и подкрепа за спазването на човешките права. Тя отбеляза, че би подкрепила санкции за Иран, ако Техеран продължи да игнорира международните искания да отвори ядрената си програма.

Аштън повтори, че подкрепя двудържавното решение на конфликта между Израел и Палестина и разкритикува Тел Авив за окупацията на Западния бряг. В същото време тя подчерта важността на сигурността за Израел.

"Настъпват големи промени в света, възникват нови кризи и ние трябва да сме сигурни, че можем да се справим с тях. Нужно ни е ефективно партньорство с всички важни участници - САЩ, Китай и Русия, но също така с Турция, Япония, Канада, Индия, Бразилия и Южна Африка", посочи още Аштън.

В понеделник "на изпит“ в ЕП бяха още Оли Рен, кандидат за еврокомисар по икономическите и паричните въпроси, полякът Януш Левандовски, номиниран за еврокомисар по бюджета, Андрис Пиебалгс от Латвия, номиниран за ресор "Развитие".

Споделяне

Още от Европа