Катрин Аштън се видя с Мохамед Морси и каза, че той е добре и има достъп до медии

Катрин Аштън

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви, че сваленият египетски президент Мохамед Морси е добре и имал достъп до телевизия и вестници, когато го е посетила, предаде Ройтерс.

Аштън заяви това пред журналисти след среща с Морси снощи на неизвестно място.

"Постарах се семейството му да знае, че той е добре", каза Аштън.

Франс прес отбелязва, че Аштън е отказала да даде подробности за местонахождението на срещата.

"Казах, че няма да дойда освен ако мога да се видя с него (Морси)", заяви Аштън, която се опитва да договори решение на политическата криза в Египет.

На въпрос за медийна информация, че предложила на Морси "безопасно заминаване", тя заяви: "Нищо подобно не съм направила."

По-рано бе съобщено, че срещата на шефката на европейската дипломация със сваления египетски президент е продължила около два часа.

Той е държан от военните на неизвестно място. Обвинен е, че е заедно с палестинската ислямистка групировка Хамас е смятал да извърши "враждебни действия".

Това е втората визита на Аштън в Египет, откакто на 3 юли военните свалиха Морси от власт.

Привърженици на Морси отправиха призив за големи демонстрации в негова подкрепа днес въпреки заплахата на властите, че ще използват сила. Снощи близо един милион души преминаха в шествие до щаба на силите за сигурност в Кайро. Шествието протече мирно, но при сблъсквания между привърженици и противници на Морси в източния град Исмаилия бяха ранени 18 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?