Катрин Дей до БИПИ: Съдебните назначения трябва да вдъхват доверие

Много е важно назначаването на висши служители в органите на съдебната власт да предоставят високи гаранции за прозрачност и обективност, за да вдъхват обществено доверие в българската съдебна система." Това се казва в писмо на главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей до Българският институт за правни инициативи (БИПИ) .

"Начинът, по който се извършва оценяването, назначенията и избора в органите на съдебната власт, е в пряко отношение към оценяването от Комисията на напредъка на съдебната реформа в България, извършвано в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка", се казва още в писмото на г-жа Дей до неправителствената организация.

Писмото е в отговор на становище на осем неправителствени организации, между които и БИПИ, от 19 декември 2011 г., по повод номинирането и избирането на съдебни инспектори. Тогава от неправителствения сектор заявиха, че "парламентът води политика на непрозрачност и процедури за назначения в съдебната власт, при които липсват достатъчно информация за кандидатите, мотиви от страна на номиниралите ги, реално публично изслушване и обективна и задълбочена оценка на относимите качества на кандидатите, включително на професионалния им капацитет и поведение".

Неправителствените организации заявиха още, че при така извършените назначения "не просто няма действително отсяване на годните от негодните, но той превръща във водещ критерий при подбора задкулисните договорки, базирани на скрити за обществото обещания и зависимости".

В писмото си до БИПИ г-жа Дей заявява, че "мерките в отговор на специфичните препоръки  по този въпрос, включени в Доклада по МСП от юли 2011 г., ще бъдат внимателно проследени от ЕК".

Тя напомня, че гражданските организации играят важна роля за съдебната реформа в България и им благодари, че държат ЕК в течение на нейното развитие.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?