Катрин Деньов защити мъжкото право за секс намеци

Тя и сто французойки предупредиха за опасност от ново пуританство

Катрин Деньов защити мъжкото право за секс намеци

Френската актриса Катрин Деньов заяви, че мъжете трябва да бъдат свободни да отправят секс намеци към жените, тъй като това е част от съблазняването, дори и то да е по-настоятелно.

Тя и още около сто известни французойки, сред които други актриси, писателки и жени от научните среди, публикуваха във вестник "Монд" отворено писмо, в което предупредиха за опасността от ново пуританство след последните секс скандали в Холивуд, предадоха световните агенции в сряда.

Вълната от акции срещу секс насилието тръгна след като актриси обвиниха влиятелния филмов продуцент Харви Уайнстийн в изнасилване и посегателство. Той на свой ред отрича да е правил секс с жени без тяхното съгласие, единственото негово признание по случая, бе, че поведението му е причинило "много болка". Обвиненията срещу Уайнстийн повлякоха след себе си и такива срещу актьора Кевин Спейси, който се оказа, че постоянно е правил груби сексуални намеци на млади мъже или предприемал директни действия за секс. Заради тези обвинения Спейси бе уволнен от последния сезон на сериала "Къща от карти", а заснети вече сцени с него от филма "Всички пари на света" на Ридли Скот бяха изрязани и заменени скоростно с участие на Кристофър Плъмър, който дори бе номиниран за "Златен глобус" за тази роля.

Именно на филмовите награди "Златен глобус" в миналата неделна нощ кампанията срещу секс насилието, подета от представителки на Холивуд, се разрази с особена сила, когато почти всички участници в церемонията и зрители в залата бяха облечени в черно в знак на протест срещу секс насилниците.

Според авторките на сегашното писмо, вълната с обществения съд е излязла извън контрол и всички обстоятелства около повдигнатите обвинения за секс насилие в Холивуд трябва да бъдат изяснени.

"Изнасилването е престъпление. Но да се опитваш да съблазниш някого, дори настоятелно и по-грубо – не е. Нито е джентълменска шовинистична атака", пише в писмото. Според подписалите ги жени.

"Мъже биват принуждавани да се откажат от своята работа само заради това, че са докоснали нечие коляно или са се опитали да си откраднат целувка, да поговорят за "интимни" неща по време на работна вечеря", пишат известните французойки.

"Като жени ние не желаем да сме част от подобен феминизъм, който вместо да осъжда злоупотребата с власт, предизвиква враждебно отношение към мъжа и сексуалността", пишат още французойките.

"Подтикът да пратим мъжете на заколение, вместо да помогнем на жените да бъдат по-самостоятелни, помага на враговете на сексуалната свобода", пишат стоте жени

Първият отзив на откритото им писмо бе от италианската актриса Азия Ардженто, която обвини Харви Уайнстийн в сексуално домогване.

В своя акаунт в Туитър тя написа: "Деньов и останалите жени показаха пред света как тяхното вътрешно женомразство окончателно и безвъзвратно ги е довело до лоботомия".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?