Кацаров: Депутатите да влизат със зелен сертификат в НС, за да дадат пример

Кацаров: Депутатите да влизат със зелен сертификат в НС, за да дадат пример

В парламента да се влиза със "зелен сертификат“ и така народните представители да дадат пример на обществото. Това призова служебният здравен министър Стойчо Кацаров депутатите от 47-то Народно събрание. Според него те трябва да гласуват такова решение.

Кацаров коментира пред Нова телевизия, че имунизацията трябва да остане доброволна. "Няма по-голям стимул за имунизация срещу Covid-19 от това, че по този начин спасяваш своя живот и този на близките си", смята той.

По думите му, обаче, колкото и добра организация да бъде създадена за ваксинация, ако здравната система е дебалансирана и се намира в лошо състояние, резултатите няма как да са добри.

"Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведения. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, обясни Кацаров.

По думите му докато МЗ е полагало усилия да ускори ваксинацията, партиите са правили предизборна кампания срещу ваксинацията и сертификатите.

Той отново изтъкна, че България е обърнала епидемичната вълна, без да налага локдаун.

Относно тестовете за учениците здравният министър отново заяви, че за доставките им следва да отговаря МОН.

"Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия  за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, каза Кацаров. По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.

"Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването. 

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?