Кацаров: Нова вълна е възможна и през лятото, вече 10% от пробите ще се секвенират за щамове

Заменяме внезапното затваряне и среднощните брифинги с прозрачни и видими правила

Кацаров: Нова вълна е възможна и през лятото, вече 10% от пробите ще се секвенират за щамове

Министерството на здравеопазването работи по създаването на ясни правила за управлението на епидемията от Covid-19. "Аз искам да бъдат публикувани прозрачни и видими правила, така че да няма изненадващи заповеди и среднощни пресконференции, да няма "затваряме от утре". Предварително да бъде ясно при какви показатели какво ще се случи. Например - при тези показатели на другите страни хората могат да влизат без тестове, при тези с тестове, а при тези ще бъдат поставени под карантина. Аз ще представя цялата концепция преди да бъде обнародвана и обявена като заповед. Това ще стане в кратки срокове. По-важно е да подготвим здравната система за другата вълна, ако има такава", заяви здравният министър Стойчо Кацаров в събота пред Нова телевизия.

На въпрос кои места трябва да бъдат затворени първо при повишаване на боря на заболели от коронавирус, той посочи, че това ще бъдат най-рисковите места, където има най-голям поток от хора и където е възможно затваряне.

"Експертите очакват през есента да има нов пик. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има такъв пик", посочи Кацаров. Той заяви, че поради липса на информация е трудно да се направи прогноза кога точно може да се очаква пик, като поясни, че нова вълна е възможна и през лятото.

"Едно от нещата, които ми липсват, за да мога да направя по-добра прогноза, е оценка на това колко души вече са се срещали в нашата страна с вируса. По този въпрос абсолютно нищо не е направено до този момент. В понеделник ще представя пред медиите проучване, направено от частна компания, което ще ни даде първоначална представа за това колко души от страната са се срещнали с вируса", каза той.

Кацаров коментира и случая с установен пациент с индийския вариант на вируса, като поясни, че в понеделник ще издаде заповед 10% от всички проби да се подлагат на повторно изследване за установяване щамове.

"От понеделник ще се секвенират 10% от всички проби. В понеделник ще бъде въведено с моя заповед 10 % от всички проби в страната да се подлагат на повторно изследване на установяване на щам. Нямаше досега нормативно установени правила– около 1% са събирали от пробите", каза д-р Кацаров.

"Индийският щам на коронавируса означава, че има по-голям риск от следваща вълна. В момента подобни проблеми има в други страни в Европа – Великобритания, Русия, Португалия. Няма място за паника, но означава по-голям риск. Това, което ме разтревожи най-много в случая, е много късната реакция на здравните власти", поосочи Кацаров.

"Попитах защо, кой определя сроковете, кой определя какъв процент проби се вземат, от къде се вземат, как се транспортират, в какви срокове. Оказа се, че няма разписана процедура. Това е един случен и хаотичен процес. Понеделник ще има такава процедура, но това е трябвало да бъде направено и още миналата година. Отговорност трябва да поемат хората, които са управлявали преди мен системата – здравният министър и Центърът за заразни и паразитни болести", смята здравният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България