Кацаров обеща промяна в ТЕЛК: Без прегледи за необратимо болните

Снимка: БГНЕС

Ще има промяна в реда на освидетелстване на необратимо болните. Това обещава здравният министър Стойчо Кацаров. Пред сайта "ПравоиЗдраве" има проект за промени, които до края на седмицата ще бъде представен за обществено обслужване.

"Този проблем е от 20 години. Сега изведнъж се оказа, че служебният министър, с краткия си мандат трябва да го реши. Имаме проект на Наредба, който до края на седмицата ще бъде поставен за обществено обсъждане и на този проблем, за преосвидетелстване на хора с трайни, необратими увреждания ще бъде сложен край", заявява Кацаров.

За тормоза, на който са подложени неизлечимо болни хора, се заговори преди десетина дни. Поводът бе статия на Ясен Бориславов във "Сега". В нея авторът, който страда от бъбречно заболяване, разказа как е принуден на всеки три години да минава през ново освидетелстване, да си плаща за изследвания и да чака по опашки, само за да бъде установено вече установеното.

След това омудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка на здравния министър да се променят критериите в наредбата за медицинската експертиза. Засега не е ясни какви ще са новите текстове, които ще предложи Кацаров.

В сегашния вариант на наредбата е записано, че при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се определя от една до три години. Изключение се прави за хора, които са получили увреждания след пенсионирането си. Те не подлежат на последващо освидетелстване.

Споделяне

Още по темата

Още от България