Кацаров обяви курс към промяна: Премахване на лимитите и ножицата в заплащането на лекарите

По-тежките случаи ще се плащат по-добре, за да се премахне селектирането на пациенти

Кацаров обяви курс към промяна: Премахване на лимитите и ножицата в заплащането на лекарите

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви в понеделник обща инициатива с Лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за промяна в модела на здравната система. Отпадане на лимитите за болниците, по-добро финансиране на медицинските дейности и обвързването му със тежестта на случаите, изнасяне на повече процедури в извънболничната помощ и замяната на 24-часовите дежурства на личните лекари с нова медицинска услуга са част от промените, около които са се обединили новото ръководство на МЗ, съсловната лекарска организация и здравния фонд.

Кацаров обясни, че с това се поставя началото към промяна на модела, тъй като въведените в последните години лимити не са довели до по-добро качество на медицинските услуги.

Подготовката за премахването на лимитите и увеличението на цените на клиничните пътеки ще започне сега, но ще стане факт от 1 януари догодина с новия бюджет на НЗОК. Докато изваждането на дейности в извънболничната помощ може да стане още през тази година, тъй като по-скоро ще разтовари бюджета на НЗОК, коментира Кацаров.

Отпадане на лимитите

Кацаров припомни, че финансовите лимити на болниците бяха въведени през 2015 година и по думите му няма данни да са подобрили медицинската помощ, а напротив. "Това предизвика неизплатени задължения на голяма част от болниците", каза Кацаров и припомни, че много болници осъдиха НЗОК за неразплатената надлимитна дейност. В резултат миналата година фондът изплати част от надлимитната дейност на болниците за 2015 и 2016 година и има решение да се плати и за следващите 2 години. Според Кацаров има политическо съгласие, че този модел с лимити не може да работи. "Системата може да работи без лимити, така работеше преди 2015 година. Има много други маханизми и начини да се контролират разходите на здравната система. Поставянето на лимити е най-лесният и най-мързеливият начин, но и най-неефективният с най-тежки негативни последици както за болниците, така и за пациентите", каза Кацаров.

Според него и заместникът му Димитър Петров премахването на лимитите няма да натовари финансово НЗОК. Кацаров посочи, че повечето болници така или иначе от началото на годината не са достигнали своите лимити, но е правилно тази стъпка да се планира от следващия бюджет.

Петров припомни, че след въвеждането на лимитите, хоспитализациите дори са се увеличили, защото така едни болници ги надскачат, работейки повече, а други се чувстват длъжни да усвоят определените им суми, за да не ги загубят.

Промяна в цените на пътеките

Кацаров заяви, че се готви и промяна в цените на клничните пътеки, която да премахне огромните диспропорции в зпалащането на медицинските услуги, които водят след себе си до отлив на медицинските кадри в редица специалности. "Цените на медицинските услуги са формирани емпирично, много от тях дори лобистки през годините. Това доведе до тежки изкривявания в здравната система, включително липсата на лекари, желаещи да специализират в отделни специалности. Това се видя и по време на Covid-кризата", посочи Кацаров.

По-сложните случаи да се плащат по-добре

Здравният министър ще настоява да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги. "Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години и дали е без придружаващи заболявания или с няколко хронични заболявания", каза Кацаров. Идеята е заплащането да стане по-справедливо и да се изкорени порочната практика на селектиране на пациенти, при която болници подбират само леките случаи и отказват да лекуват тежко болни, за да не трупат загуби.

Повече процедури извън болниците

Другото предложение е изваждането на дейности от болничната в извънболничната помощ – мярка, по която се работи от години, но не е въведена ефективно. Това би направило достъпа до редица услуги по-лесен и по-евтин.

Кацаров даде пример с изследвания гастроскопия, ендоскопия и др., които могат да се извършват в болница или извън нея, като в болницата за тях се плаща 400 лева, а в поликлиника - 50-60 лева. "Всеки ще предпочете да го направи там където се плаща повече", коментира Кацаров. Тепърва ще се уточняват обаче какви трябва да са цените на тези услуги, когато бъдат изнесени. Същото важи и за цените на клиничните пътеки.

Нова услуга заменя 24-часовите дежурства на джипитата

Друга подготвяна промяна е премахването на 24-часовите дежурства на личните лекари във вида, в който са им вменени в момента. Сега личните лекари са длъжни да осигуряват 24-часова грижа за пациентите си за неспешните случаи. Има опция да сключат договор с медицински център, който да поема пациентите им в извънработно време и почивните дни. В противен случай следва да отговорят на телефона при повиквания 24 часа в денонощието.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обясни пред журналисти, че идеята е тази практика да бъде заменена от нова услуга, за която медицински центрове и лекари да сключват договор с НЗОК и да се гарантира, че пациентите ще могат да получават помощ в извънработното време на личния им лекар, дори когато са в друг град.

За пари ще се говори наесен

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев каза, че се обсъждат необходимите промени в нормативната уредба и се правят разчети, но за цени ще може да се говори през есента, когато стане ясен бюджетът на НЗОК за 2022 година.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров приветства промените и коментира, че парите трябва да следват пациента, а да не се определят в някой кабинет.

Въвличане на пациента в контрола

За да се избегнат злоупотреби при либарализирането на регулациите здравните власти ще рачтитат на по-добър контрол и въвличането на пациентите в контрола, което ще стане с новото приложение на НЗОК, даващо достъп до медицинското досие и обратна връзка за ползваната медицинска помощ. То е в тестови режим и се очаква да стартира скоро.

Споделяне

Още по темата

Още от България