Кацаров: С мерките предпазваме и хората, които ни искат оставката (обновена)

"Тези, които ни критикуват, не предлагат никаква алтернатива"

снимка БГНЕС

С предложените противоепидемични мерки предпазваме и хората, които сега протестират срещу нас. С тези думи здравният министър Стойчо Кацаров защити в сряда наложените от него ограничения за работа на редица закрити обекти само със зелен сертификат, които влизат в сила от утре. Мерките предизвикаха критики на политически формации и рессторантьори, които поискаха оставката на Кацаров и заплашиха мерките с бойкот.

"Както сте забелязали всички, недоволството от мерките е предимно от политическите партии. За мен е разбираемо - те са в кампания. Каквото и да предприема като министър, ще бъда атакуван от тях", каза Кацаров.

"Хората, които критикуват мерките не предлагат никаква алтернатива. Те може би си представят житейската ситуация по този начин: няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките и няма да лежим в болниците. Няма такава житейска ситуация. Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ще имаме висок брой заразени и починали и ще сме изправени пред риска да не можем да осигурим лечение на всички хора", заяви Кацаров след заседанието на Министерския съвет.

Той коментира, че критиките на Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията спрямо мерките са по-скоро политически, тъй като лично той ги бил предложил на срещите с властите. Кацаров обвини и политическите партии в нереалистични очаквания, ако смятат, че може без тези мерки.

"Ще бъде акт на огромна безотговорност да не предприемем тези мерки, защото с тях предпазваме и хората, които днес излизат на протест и искат оставка", каза Кацаров, докато под прозорците на властта тече протест срещу мерките на партия "Възраждане".

Ако не се предприеме нищо, това ще доведе до пълен блокаж на здравната система, заяви Кацаров.

Той посочи, че мерките са дори облекчаващи спрямо досегашния режим. "Досега нощните заведения не можеха да работят, сега се създава възможност да работят със зелен сертификат", каза той.

Той обясни, че насоката на мерките е да се ограничат дейностите с увеселителен характер, но не задължават никого да се ваксинира, защото се дава достъп и на преболедували и хора с отрицателен PCR или антигенен тест.

Кацаров внесе и уточнение, че за преболедували ще се считат и хората, диганостицирани с антигенен тест, а не само с PCR. Това ще важи за всички, преболедували след 1 декември 2020, когато антигенният тест беше приравнен с PCR. Срокът, за който важи сертификатът за преболедуване е 6 месеца. Властите са обсъждали дали не може да бъде удължен, но Кацаров заяви, че това не може да стане едностранно в България, защото противоречи на условията на европейския цифров сертификат.

Кацаров каза, че изискванията за сертификат като вход в редица обекти ще бъдат отменени веднага щом минем в зелената зона или се ваксинират достатъчен брой хора.

Той уточни, че всички обекти, които не фигурират в заповедта му, остават със свободен вход и за тях няма да се искат сертификати като: малки магазини под 300 кв. м., аптеки, административни сгради и др.

"Тъй като чух как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта", допълни Кацаров.

Освен това, според заповедта, сертификат ще се изисква само за хората над 18 години, а не за деца над 12 години, както първоночално бе обявено вчера.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус