Кацаров сезира прокуратурата за спекулациите на Борисов около годността на ваксините

ГЕРБ продължава да громи министъра за Covid-кризата

Кацаров сезира прокуратурата за спекулациите на Борисов около годността на ваксините

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура за твърдението на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от неделя, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност". Кацаров посочва в сигнала, че това е фалшива новина и разпространението ѝ е обществено опасно деяние, защото Борисов е бивш премиер и лидер на партия и думите му могат да повлияят на решенията на много хора.

"Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Covid-19, представлява заплаха за националната сигурност на страната", се посочва в сигнала.

Затова Кацаров настоява прокуратурата да извърши проверка на изнесените факти и обстоятелства и да предприеме предвидените от закона мерки.

В отговор ГЕРБ обяви в позиция, че "всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна".

"Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС", казват още от ГЕРБ.

От партията на бившия премиер допълват, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ са политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация.

От прокуратурата все още няма реакция на сигнала. За сравнение миналата година прокуратурата обвини председателката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова за всяване на паника заради това, че в нейни интервюта предупреждава за риска от недостиг на медикаменти в услловията на епидемия. В крайна сметка тя се оказа права и беше оправдана от съда.

Заблуждаващото изказване за годността на ваксините Борисов направи в неделя. Тогава той заяви: "Това е престъпление. Защо продадоха хубавите, в срок ваксини, а ваксинирате хората с такива с изтекъл срок на годност. Тя може да е безвредна, но ефикасна ли е?". Малко след това беше опроверган от Министерството на здравеопазването, което припомни, че на 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) срокът на годност на ваксината Pfizer/BioNtech Comirnaty е удължен от 6 на 9 месеца. За това българските здравни власти, както и фирмата производител предупредиха медицинските специалисти още през септември и дадоха точни указания за това до кога ще важат вече произведените със старите опаковки и етикети партиди.

На всички флакони със срок на годност след март 2022 година вече ще бъде отразен новият 9-месечен срок на годност.

Още тогава представителят на България в Европейската агенция по лекарствата (EMA) проф. Илко Гетов обясни, че удължаването срока на годност е станало след направени тестове. С лабораторни тестове за качество и безопасност е доказано, че ако ваксините се съхраняват при предписаните условия на ултраниски температури, те запазват своята стабилност и възможност да бъдат прилагани в по-дълъг период от време. Той дори посочи, че данните са показали, че срокът на годност може да се удължи и на една година, но на този етап ЕМА е взела решението да удължи срока на годност с 3 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?