Кацаров си постави бустерна доза ваксина

Кацаров си постави бустерна доза ваксина

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си постави в четвъртък бустерна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, след като в началото на мандати си през юни се ваксинира с еднодозовия препарат на Janssen.

"Над 90% от починалите от Covid-19 в нашата страна са възрастни неваксинирани граждани. Нормално е, когато се пуска един нов продукт, като ваксините за Covid-19, всеки лекар да иска безспорни доказателства за неговата безопасност и ефективност. Една година по-късно нямаме никакво основание да се съмняваме. В света вече са поставени над 7 млрд. дози от ваксините срещу Covid-19, а случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на 1 млн. Ваксините са високоефктивни – в над 90% от случаите те гарантират леко протичане на болестта. Те наистина спасяват живот“, коментира Кацаров.

По повод на предстоящите коледни празници министърът апелира: "Спазвайте изискванията на "зеления сертификат“, ваксинирайте се, ако още не сте го направили, сложете си бустерна доза, носете маски там, където средата е по-рискова, спазвайте въведените ограничения. Пазете живота си и този на своите близки!“.

Той допълни, че правителството всеки месец дава десетки милиони за лекарства и осигуряване на болнична помощ в условията на пандемия, но ваксинирането срещу коронавирусната инфекция е най-сигурният начин да се предпазим от тежко протичане на заболяването и смърт. "Не е нужно да рискуваме здравето си и да даваме толкова пари, след като имаме надеждната защита на ваксините, при това на много по-ниска цена. Здравният министър посочи, че самият той вече има тройна защита, защото е преболедувал, ваксиниран, а от днес има и поставена бустерна доза", посочи той.

Към 9 декември в България са поставени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със завършен ваксинационен курс, отчете д-р Кацаров. Той коментира още, че въвеждането на „зеления сертификат“ е допринесло за увеличаване интереса към ваксинацията в страната, като броят поставени на седмична база ваксини се е увеличил четирикратно спрямо лятото. 

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?