Кацаров удължи действащите мерки и поиска съвети от бизнеса и експерти за нови

"Ситуацията е под контрол. Няма причина да се бърза, обсъждаме"

Кацаров удължи действащите мерки и поиска съвети от бизнеса и експерти за нови

Здравният министър Стойчо Кацаров удължи действащите противоепидемични мерки с 10 дни и подложи на обсъждане с бизнеса и експерти предложените преди ден ограничения от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в търсене на приемлив вариант. Според Кацаров мерки са необходими, за да не се допусне претоварване на здравната система, но няма причина за бързане и паника, защото ситуацията е под контрол. Според него действията на властите не са закъснели и мерките се обсъждат със заинтересованите страни.

Преди ден Кунчев поиска затваряне и ограничаване на капацитета на редица закрити обекти като изключения да се допускат само за тези, които работят с персонал и клиенти със здравни сертификати, т.е. ваксинирани, преболедували или тествани. Това очаквано предизвика недоволство сред ресторантьорския бранш, който отново заплаши с протести, ако мерките бъдат въведени. Премиерът Стефан Янев пък за пореден път декларира, че правителството ще следва максимално щадящ към бизнеса подход. Това постави здравният министър в трудната ситуация да балансира между eкспертните препоръки, разписаните в плана на служебното правителство мерки и недоволството на бизнеса. Това се случва на фона на набиращата скорост вълна с над 2000 нови случая дневно и 12 области на страната в червената зона със заболеваемост над 250 на 100 000 души.

По повод информацията, че болниците в Русе са претоварени и нямат места за лечение на Covid-19 Кацаров каза, че в момента в страната са заети около 1/3 от предвидените легла за Covid-пациенти. По-късно и управителят на НЗОК Петко Салчев потвърди пред парламентарната здравна комисия, че болниците в страната имат достатъчно легла, но проблемът е с кадрите, тъй като леглата сами по себе си не лекуват.

Кацаров коментира, че високата смъртност у нас е обратната страна на ниския ваксинационен обхват. "Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност", заяви Кацаров.

Той заяви, че 99% от смъртните случаи са на неваксинирани и затова сега е нужно да се ускори и разшири ваксинацията. По думите му противоепидемичните мерки също са важни, но има умора сред хората да спазват ограниченията и това е един от рисковете, пред които сме изправени. Кацаров отчете, че мерките у нас са сред най-либералните в Европа.

Като притеснителна тенденция Кацаров посочи, че има петкратно увеличение на заболелите деца спрямо началото на август.

Във вторник Кацаров удължи действащите противоепидемични мерки до 10 септември, тъй като все още не е взето решение за нови, а действащата заповед изтича и трябва да се съобрази с удължаването на епидемичната обстановка до 30 ноември.

От МЗ първо съобщиха, че Кацаров е поискал становища от работодателските организации, браншови организации в туризма, ресторантьорството, хотелиерските услуги, организации в сферата на културата, спорта и др. по предложените от Кунчев мерки. След това беше съобщено, че те вече са били обсъдени с експерти епиемиолози и инфекционисти, на които Кацаров е заявил, че тяхното мнение е най-важно, а пък политиката била отстъпила място на експертизата. Кацаров е информирал и президента за епидемичната ситуация, както и настоящите и бъдещи действия в отговор на вълната.

Кацаров се консултира с бизнеса за мерките

В писмото си до браншовите организации Кацаров посочва, че във връзка с усложняващата се епидемична обстановка е необходимо въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки.

Здравният министър отбелязва, че през последната седмица нараства броят на положителните тестове за Covid-19, както и броят на хоспитализациите и починалите от коронавирусна инфекция. "Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, за да се забави разпространението на вируса, да се избегне претоварване на медицинския персонал в болниците и да не се стигне до изчерпване на капацитета на здравната системата", посочва Кацаров.

Министърът на здравеопазването се обръща към организациите с молба да се запознаят с предложените от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев мерки и да изразят становище.

Организациите са поканени да дадат свои предложения и виждания за ограничаване на разпространението на вируса, което да е възможно най-щадящо за извършваните от тях дейности.

Д-р Кацаров очаква и предложения за това, какви биха били най-подходящите мерки за компенсация на засегнатите дейности, които да бъдат разгледани от ресорните министерства и ведомства.

Здравният министър към експертите: Вашето мнение е най-важно

Междувременно преди ден Кацаров и екипът му са обсъдили и с експерти предложените от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев допълнителни противоепидемични мерки.

"Вашето мнение е най-важно в този момент. Експертите са водещите при вземането на решения за забавяне на епидемични процес. Политиката отстъпи място на експертизата", е коментирал в началото на срещата Кацаров.

Съветникът към кабинета на здравния министър проф. Мира Кожухарова е представила пред присъстващите информация за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с коронавирус и др. данни за хода на епидемията в страната.

Главният координатор на Експертния съвет по епидемиология проф. Йорданка Стоилова е предложила регионален подход при налагане на нови ограничения. А директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова е изразила мнение, че в настоящата ситуация е подходящо "стъпаловидното въвеждани на нови мерки". Своята визия за прекъсване на предаването на коронавируса са изразили и други експерти.

Здравният министър ги е поканил на ново обсъждане следващите дни, където да бъдат предложени конкретни решения за забавяне на епидемичния процес.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?