"Кацнал" на ТЕЦ-комин протестира над 13 часа срещу властта

Музикантът Игор Шабов е готов да понесе наказателна отговорност за акцията си

Нестандартна форма на протест срещу правителството избра в неделя музикантът Игор Шабов, който се покатери на най-високия комин на столичната топлофикация в ТЕЦ "Земляне" и остана там над 13 часа, преди да слезе заедно с качилите се при него на 145-метрова височина спасители.

 

Шабов, който е познат от участието си в първия сезон на телевизионния риалити формат "Гласът на България", смяташе да остане на комина, докато властта не се съобрази с желанието на протестиращите да си подаде оставка. Самият той е участвал, заедно с детето си, в демонстрациите в столицата от самото им начало, дадено точно преди месец на 14 юни.

 

След като стъпи на земята нетрадиционният демонстрант заяви, че се чувства отлично, въпреки че не е спал от събота сутринта. Той разкри пред журналисти, че се качил на върха на комина около 6 часа сутринта в неделя, като предварително съставил план как да стане това. Издебнал охраната и с предварително докарана от него стълба успял да стигне до аварийните стъпала на самия комин и от там да се покатери догоре, като въобще не разбира как е успял да направи това.

 

Шабов предприел начинанието освен като знак на протест и и като предизвикателство към самия себе, тъй като се страхувал от височини. Той призна, че с деянието си дава лош пример, но смята формата си за протест за редна. Мъжът допълни, че е наясно какво е направил и е готов да понесе последиците от това, че е влязъл в охраняема зона. "Осъзнавам, че съм престъпил закона и искам да бъда санкциониран", заяви певецът.

 

Той благодари на хората, които са му помогнали да слезе. "Подкрепям абсолютно всички протестни действия, които се случват от 30 дни насам. Реших, че има нужда хората извън София също да се включат в протеста, независимо дали са за или против правителството, защото тяхното мълчание ме обърква и ме кара да се чувствам, че живея в някакъв объркан свят”, каза още Шабов, цитиран от агенция "Фокус". Той посочи, че е бил приятел на Пламен Горанов, който се запали пред общината във Варна на 20 февруари в знак на протест срещу тогавашния кмет Кирил Йорданов, но не подкрепя неговия начин на протест.

 

Шабов стъпи на земята, обезопасен с алпинистко въже, около 18.30 часа, след като около 17 часа в неделя при него се качиха спасители в опит да го свалят от съоръжението, където недоволният от управлението на страната заплашваше да остане, докато властта не подаде оставка.

 

Сигналът, че на комина има външно лице бе подаден малко преди 13 часа, но от публикации на Шабов във Фейсбук става ясно, че той се е качил там рано сутринта. Оборудван със суичър, мобилен телефон и лаптоп той остана на четвъртата най-висока платформа на комина няколко часа, преди до него да стигнат спасителни екипи. Те се изкачваха до Шабов около час.

 

Журналистите не бяха допускани до мястото на инцидента.

 

Музикантът Кирил Маричков, който бе ментор на Шабов в тв реалитито, пристигна в ТЕЦ-а и каза, че е говорил с него два пъти от сутринта, помолил го да слезе, но Шабов отказал и посочил, че ще слезе, когато исканията му бъдат чути. Маричков каза, че не подкрепя такива неща нито гладни стачки, нито самозапалвания. По думите му, не си заслужава да се рискува човешкият живот.

 

Извършва се проверка как мъжът е успял да пробие постовете на гардовете от общинската фирма "Егида". В понеделник ще започне детайлна вътрешна проверка по случая и охранителната фирма ще понесе съответните санкции, заявиха от столичната топлофикация. ТЕЦ "Земляне" не е работил, така че не е имало опасност от създаване на проблеми с топлата вода в столицата.

 

За повишаване сигурността на обектите на "Топлофикация София" вече се работи за осъществяване на денонощно видео наблюдение и системи за охрана в ТЕЦ-София и ТЕЦ-София Изток, които са обекти от национално значение, пише в съобщението. Първата процедура ще започне до дни. Ще бъдат предприети необходимите мерки за повишаване сигурността на останалите обекти на Топлофикация, каквито са и отоплителните централи

"Земляне" и "Люлин".

 

Общинският съветник от БСП Калоян Паргов предположи, че на фона на протестите ескалират случаите, в които хората търсят подобна самоизява и намират начин да я проявят.

 

"По-притеснителното е, че в един обект от важно общинско значение за града, какъвто е този ТЕЦ, има пробив в охранителната система и необезпокояван някой може да влезе и да се качи на комина. Не дай си Боже, някой да влезе и да извърши терористични действия, което ще има огромни последствия", посочи Паргов.

 

Атанас Мерджанов, който е председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен редв Столичната община, коментира пред БГНЕС, че "трябва да е пределно ясно на всички нас и на политици, и държавници, но и на гражданите, че за крайностите в гражданските протести също трябва да се носи съответната отговорност". "Съдът ще си каже думата в такава ситуация. Ако е необходимо, ще се носи и наказателна отговорност, разбира се", заяви Мерджанов за акцията на Шабов.

 

"Да се надяваме да имаме по-малко такива изпитания, защото тези момчета не си дават сметка с какво си играят", заяви общинарят.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?