Кацналият върху комета робот прати първи снимки, но е нестабилен

Роботът "Филе" ( Philae), който в сряда направи историческо кацане на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко", изпрати първи снимки от мисията си, но остава нестабилен на повърхността на кометата заради технически проблем с отварянето на харпуните, които трябваше да го държат стабилно, за да може да си върши изследователската работа.

"Ние знаем, че роботът е стигнал до повърхността на кометата. Получихме много ясен сигнал, както и данни от модула, най-вече научни. Това е добрата новина", каза Стефан Уламек, отговорник за "Филе", на пресконференция в четвъртък в Европейския център за космически операции в германския град Дармащат.

Лошата новина, по думите му е, че очевидно харпуните не са били активирани и роботът не е закрепен за повърхността. Причината за това все още не е известна, тъй като данните показват, че командата е била подадена и макарите са се задействали.

В резултат "Филе" не е успял да се закрепи за повърхността на кометата и е отскочил два пъти. Тъй като гравитацията е много ниска, първият отскок е продължил около час и 50 минути. След него е последвал втори отскок, продължил 7 минути. В резултат "Филе" е изминал около 1 километър и точното му местоположение ще бъде уточнено в петък.

От Европейската космическа агенция (ЕКА) заявиха, че в момента роботът е в почти вертикална позиция, като два от трите му крака са стъпили стабилно. Третият обаче "може да е в космоса" и трябва да се внимава много с маневрите, докато всичко не бъде изяснено. Въпреки това мястото е сравнително равно, което астрономите определят като късмет.

Проблем обаче е това, че "Филе" е попаднал в сянката на своеобразна долина, което създава пречки за зареждането на слънчевите панели на машината, което може да доведе до предсрочен край на мисията ѝ. Роботът има вградена батерия, която му гарантира около 60 часа работа. След като бъде направен анализ колко енергия ще се акумулира за презареждаемите батерии, ще се вземе и решение за бъдещето на робота.

Ако той не може да бъде преместен, има вариант да бъде поставен в спящ режим и да изчака, докато позицията на кометата спрямо Слънцето се промени. Батериите имат нагреватели, които се активират автоматично и за тях е необходима единствено слънчева светлина.

Въпреки това в агенцията са доволни от развоя на мисията и определят събраната вече информация като безценна.

Учените споделят, че истинската работа сега започва. След като преминат първите анализи, най-вероятно в петък ще бъде направен опит да бъдат взети и първите проби от повърхността на кометата.

Специалистите вече са забелязали и интересни подробности около структурата на кометата и активните ѝ процеси. Нейната повърхност може да не е толкова твърда, колкото се очаква. Освен това е забелязано и наличието на прах, като учените ще се опитат да разберат дали прахта е натрупана от движението на кометата в пространството, е или формирана от веществата в нейния състав. Забелязани са и бляскави материали, за които също ще бъде направен опит да бъдат проучени.

Споделяне

Още от Общество